Європарламент закликав "діяти, а не говорити" - щоб захистити суверенітет України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент закликав "діяти, а не говорити" - щоб захистити суверенітет України

Світ
3295
У Європейському парламенті порівняли події на сході України з подіями, що відбулися в Криму, і закликали Євросоюз діяти. Таку думку озвучили лідери практично всіх політичних груп Європарламенту в Страсбурзі в рамках останньої пленарного сесії в ході дебатів “Російський тиск на країни Східного партнерства і, зокрема, дестабілізація східної України”.
Так, представник європейських народників Хосе Ігнасіо Салафранка констатував, що події на сході України “схожі на ті, які ми вже спостерігали в Криму”. “Ми повинні політично ізолювати тих, хто за це відповідальний. Ми повинні перейти до стадії економічних санкцій. Ми повинні визнати, що м’яка сила ЄС є неадекватною, коли мова йде про захист суверенітету і територіальної цілісності України”, – заявив він.
Представник соціалістів Лібор Ручек вважає, що великий сусід України (Росія) “нещасливий” зі змінами, які відбулися в Україні в плані європейських прагнень. Відзначивши, що анексія Криму сталася проти всіх принципів міжнародного права, Л.Ручек вважає, що зараз “ми бачимо аналогічний сценарій на сході України”. “Ми серйозно стурбовані, тому що це не тільки питання для відносин між Україною і Росією, але це занепокоєння для всієї Європи і мирного порядку, який був встановлений на континенті з 1945 року. Наша група рішуче засуджує цю поведінку”, – позначив він позицію групи соціалістів.
Крім того, депутат Європарламенту вважає, що в Женеві є шанс обговорити “всі ці питання і подивитися, як можна вирішити цю проблему за допомогою діалогу дипломатії і політичних інструментів”. “Це шлях, який ми вважаємо за краще, і ми хочемо, щоб завтра був досягнутий прогрес. Якщо прогрес не буде досягнутий, у нас є резолюція, в якій описані подальші кроки”, – зазначив Л.Ручек.
Представник лібералів Йоханнес ван Бален також вважає, що “на сході відбувається те, що ми бачили в Криму”. “(Нас запевняють, – ІФ) В Криму немає російських військ, але вони були. Вони захопили Крим і анексували його. Це була трагічна комедія. І зараз це відбувається знову на сході України. Росія повторює стратегію, яка була розпочата в Грузії, Молдавії і Придністров’ї, в Криму. Це починається знову. Час діяти”, – упевнений він.
У цьому зв’язку ліберал вважає за необхідне “інвестувати в НАТО і в нашу загальну оборону”. “Той, хто хоче миру, повинен бути підготовлений. НАТО – наш ключовий фокус”, – підкреслив він. Крім того, Й. Ван Бален вважає, що ЄС повинен бути готовий “сказати Путіну – залиш собі свої нафту і газ”. “Ми повинні бути готові до подальших санкцій, які вдарять по російській економіці і кліці Путіна. Ми повинні бути єдині і діяти, а не говорити”, – упевнений депутат.
У свою чергу представник зелених Ребекка Хармс вважає, що економічні санкції для Росії “повинні бути готові”. “Ми повинні повторювати на противагу російській пропаганді, що в Україні немає націоналістичного або фашистського руху. Наша мета повторювати, що в Україні громадяни хочуть досягти верховенства права, і що успішне життя можливе”, – вважає вона.
Представник консерваторів Чарльз Таннок також упевнений, що сьогодні відбувається “друга фаза агресивного плану президента Путіна поглинути Україну”. “Путін вважає, що йому це зійде з рук, але Захід не повинен дозволити демократичній державі, потенційному майбутньому члену ЄС бути зруйнованим під нашим носом. Економічні санкції ЄС зараз повинні бути інтенсифіковані”, – упевнений він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас