Прорахунки в підборі й розстановці кваліфікованих кадрів обходяться світовій економіці в $150 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прорахунки в підборі й розстановці кваліфікованих кадрів обходяться світовій економіці в $150 млрд

Особисті фінанси
406
Прорахунки в підборі й розстановці кваліфікованих кадрів обходяться світовій економіці в 150 млрд доларів США. Глобальне дослідження, проведене фірмою PwC за замовленням компанії LinkedIn, виявило економічні наслідки невідповідності працівників займаним посадам внаслідок недостатньої кваліфікації.
В даний час низькі адаптивні навички персоналу (невміння розвинути нові навички або змінити сферу діяльності) обходяться світовій економіці в мільярди доларів внаслідок втрат, викликаних зниженням продуктивності праці, і змушують компанії нести значні рекрутингові витрати, яких можна було уникнути.
У дослідженні «Пристосуватися, щоб вижити» (Adapt to Survive) вперше проведено порівняльний аналіз інформації про 277 мільйонах кваліфікованих фахівців, що використовують мережу LinkedIn, і 2600 роботодавців, відомості про яких включені у велику і авторитетну базу даних про фахівців і показники продуктивності праці Інституту Saratoga, що входить до складу мережі PwC. Мета аналізу – зрозуміти, в яких країнах пропонується більше можливостей для реалізації потенціалу кваліфікованих співробітників.
У ході дослідження були розглянуті п’ять основних типів поведінки кваліфікованих фахівців з 11 країн та виявлено два види витрат на основі зіставлення можливостей, що надаються перспективним кадрам на досліджуваних ринках, з ситуацією в цій сфері в Нідерландах, де дослідники відзначають найвищий рівень адаптаційних можливостей. У сумі ці витрати показують, що втрати для економіки можуть становити 150 млрд доларів США.
Упущено можливість отримати прибуток у розмірі 130 млрд доларів США завдяки досягненню більш високих результатів.
Дослідження виявило тісний зв’язок між адаптивними навичками кваліфікованих фахівців в окремій країні і результатами діяльності компаній.
Аналіз умов ринку в 11 країнах, включених у дослідження, дозволив визначити розмір втраченого прибутку, який можна було б отримати за рахунок результатів діяльності висококваліфікованих фахівців, якби їм були надані необхідні можливості для реалізації наявного у них потенціалу. Такий прибуток склав би 130 млрд доларів США (з них 65500 млн доларів США в Китаї, 29,3 млрд доларів США в США і 11,7 млрд доларів США в Бразилії).
Витрати на рекрутинг, яких можна було б уникнути, оцінюються в 19,8 млрд доларів США.
У зв’язку з відсутністю в організаціях потрібних фахівців витрати роботодавців на підбір персоналу сьогодні ростуть. Додаткові витрати на рекрутинг, викликані більш тривалим терміном пошуку підходящих фахівців і високою вірогідністю швидкого звільнення неправильно підібраного персоналу, склали у вивчених країнах 19,8 млрд доларів США.
Країни c найбільш широкими можливостями для адаптації персоналу за результатами оцінки адаптаційних можливостей кваліфікованих фахівців.
У дослідження були включені країни з різними характеристиками: етап розвитку, розмір країни, галузі економіки. Кожній країні було присвоєно оцінку за результатами проведеного аналізу адаптаційних можливостей кваліфікованих фахівців, в якій враховуються п’ять основних поведінкових факторів: середнє число переходів на роботу в інші галузі, здійснених кваліфікованими фахівцями в даній країні; середнє число різних посад, які працівник обіймав протягом своєї професійної кар’єри; кількість (в середньому) випадків просування по службі всередині однієї компанії в даній країні; кількість (в середньому) роботодавців, які були у кар’єрі професійного працівника в даній країні, і середнє число відкритих вакансій на душу населення в даній країні.
Оцінка адаптаційних можливостей кваліфікованих фахівців використовується не лише для того, щоб дати короткий огляд результатів поточної економічної діяльності в країні. Вона являє собою набір показників для ефективного визначення здатності окремого ринку реагувати на коливання попиту в майбутньому.
Оцінки країн істотно різняться. Перше місце в рейтингу займають Нідерланди завдяки тому, що ринок робочої сили в цій країні відрізняється мовним різноманіттям і тут є можливості для розвитку міжнародного бізнесу.
Такі країни, що розвиваються, як Індія і Китай, зайняли останні рядки в рейтингу через менше число повністю сформованих галузей економіки і географічного розміру цих країн, що обмежує можливості для мобільності персоналу.
Країни з розвиненою економікою, такі як Німеччина, отримали оцінки нижчі, ніж очікувалося. Почасти це викликано характером економіки цих країн, яка показує гарні результати, якщо галузі розвиваються динамічно і стабільно, як це відбувається зараз, але яка одночасно знижує здатність країни реагувати на структурні зміни.
Партнер фірми PwC і керівник глобальної практики з надання консультаційних послуг у галузі управління персоналом Майкл Ренделл зазначив:
«Безробіття в усьому світі продовжує зростати, при цьому деякі вакансії залишаються незаповненими. Керівники компаній стурбовані поглибленням нестачі кваліфікованих фахівців. Чим ефективніше роботодавці і працівники зможуть пристосуватися до мінливих умов і забезпечити відповідність умінь і навичок наявних можливостей, тим більших результатів досягне організація. Наше дослідження показало, що правильний підхід роботодавців і працівників до забезпечення високого рівня відповідності кваліфікованих співробітників займаним посадам дозволяє вивільнити 130 млрд доларів США загальносвітового прибутку за рахунок більш високих результатів діяльності, а також сприяє вирішенню проблеми нестачі кваліфікованих кадрів і підвищує конкурентоспроможність ринку».
Віце-президент компанії LinkedIn, який курирує питання роботи з висококваліфікованими фахівцями та аналізу кадрової інформації, Ден Шапер додав:
«Країни все більше розрізняються на світовому ринку за показником концентрації кваліфікованих ресурсів. Раніше через нестачу даних про професійну кваліфікацію фахівців їм було складно оцінити вміння, знання та досвід наявного персоналу. Ми сподіваємося, що результати дослідження “Пристосуватися, щоб вижити” допоможуть максимально збільшити ефективність використання людського капіталу і створити більше можливостей для робочої сили в окремій країні».
Рекомендації фахівцям, роботодавцям, освітнім установам та уряду:
Фахівцям
Поява соціальних мереж і розгалужених зв’язків між працівниками по всьому світу означає, що зараз, як ніколи раніше, працівникам легко виявити нові можливості, спланувати розвиток нових навичок і створити мережу контактів, яка дозволить їм освоїти нові ролі. Ці прості дії дійсно дозволять вам отримувати інформацію про компанії, які можуть шукати фахівців у вашій галузі, або визначити нові ніші, що з’явилися в світовій економіці, в яких ви можете знайти можливість для кардинальної зміни кар’єрного шляху.
Роботодавцям
Кваліфікація працівників – фактор номер один, що забезпечує успішну конкуренцію бізнесу. Бізнес, у свою чергу, повинен нарощувати темпи розвитку, щоб пристосуватися до нових рушійних сил на ринку.
Спостережувана невідповідність працівників займаним посадам внаслідок недостатньої кваліфікації відкриває перед роботодавцями можливості для виявлення і залучення людей, необхідних організаціям. У соціальних мережах можна знайти всіх потрібних кандидатів (що знаходяться в стані активного або пасивного пошуку роботи), багато з яких, ймовірно, працюють не там, де їм хотілося б.
Роботодавці повинні використовувати аналітичні дані про кваліфікацію фахівців, що дозволить їм визначити основні і допоміжні навички, яким відводиться центральне місце при розробці поточної бізнес-стратегії і стратегії розвитку в майбутньому. Це означає, що у роботодавців з’являться можливості для найму з урахуванням обраного вектора руху.
Освітнім закладам
Освіта не припиняється ніколи, тому освітні організації повинні відслідковувати збільшення попиту на фахівців певної кваліфікації і появу нових можливостей на світовому ринку праці. Вони повинні адаптувати програми, допомагаючи студентам здобувати навички, затребувані на момент формального завершення освіти.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас