Зараз російська пропаганда більш агресивна, ніж за часів холодної війни - ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зараз російська пропаганда більш агресивна, ніж за часів холодної війни - ЄС

Світ
733
Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявляє, що нинішня російська пропаганда більш агресивна, ніж була за часів холодної війни, і вважає за необхідне їй протистояти.
“Російська пропаганда більш агресивна, ніж була під час холодної війни. І тому – ще більш небезпечна”, – сказав Фюле, виступаючи в середу в Страсбурзі під час останнього пленарного засідання Європейського парламенту.
У зв’язку з цим він висловився про необхідність більш широкого розповсюдження об’єктивної інформації. “Потрібно терміново протистояти дезінформації та пропаганді”, – заявив Фюле.
Також Фюле впевнений, що події найближчих днів продемонструють вибір Росії – або в напрямку побудови спільного простору демократії, або в напрямку насильства.
Відзначивши, що “координовані і професійні дії озброєних груп, включаючи проникнення на українську територію з-за кордону на сході України, схожі на кримський сценарій”, Фюле нагадав, що ЄС звернувся до Росії з проханням відвести свої війська від українського кордону і припинити будь-які дії, які “переслідують мету дестабілізації в Україні”.
“Будь-яка загроза силою або застосування сили – будь то військова сила чи економічний примус – проти України або будь-яких інших країн, є неприйнятними і повинні бути припинені. У наших спільних інтересах уникнути насильства і кровопролиття на європейському континенті, яке може вийти з-під контролю. У наших спільних інтересах працювати спільно в напрямку побудови на європейському континенті спільного простору процвітання, стабільності і демократії”, – упевнений єврокомісар.
При цьому він зазначив, що такий простір може бути побудовано “тільки на основі Гельсінкських принципів ОБСЄ та відповідно до норм міжнародного права”.
У зв’язку з цим Фюле висловив упевненість, що події найближчих днів “продемонструють вибір Росії”. “Це може також вимагати від нас зробити однозначний вибір”, – сказав він.
Єврокомісар знову висловив упевненість, що будь-яке рішення щодо України, яке може бути знайдено в ході майбутніх чотиристоронніх переговорів у четвер в Женеві, має бути мирним і включати повну повагу суверенітету і територіальної цілісності України, в тому числі, право приймати рішення про свою власну конституцію і політичне майбутнє.
Фюле також торкнувся і енергетичних питань. Так, він заявив, що лист президента РФ Володимира Путіна 18 керівникам європейських країн про проблеми газового постачання показує важливість питання енергетичної безпеки.
“Європейський союз відповість єдиним голосом на цей лист, щоб здійснити консультації з Росією і Україною з метою гарантувати безпеку постачання і транзиту”, – сказав Фюле.
Він відзначив існування взаємозалежності між ЄС і Росією в енергетичній області.
“Європейський союз – найбільший ринок для російських газу та нафти. Внаслідок останніх подій Європейська комісія на прохання Європейської Ради здійснить поглиблене вивчення питання європейської енергетичної безпеки і представить від Європейського союзу глобальний план скорочення енергетичної залежності”, – пояснив єврокомісар.
Він додав, що Єврокомісія зобов’язалася сприяти угоді між газовими операторами Словаччини та України. За його словами, український уряд віддає собі звіт в необхідності реформування енергетичного сектору відповідно до зобов’язань в рамках Енергетичного співтовариства і готовий приступити до відповідних реформ.
Крім того, Фюле заявив про важливість енергетичної безпеки і нагадав про намір ЄС скорочувати енергозалежність від Росії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас