Роскомнадзор готує нові правила для блогерів і соціальних мереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роскомнадзор готує нові правила для блогерів і соціальних мереж

Особисті фінанси
1032
Пакет “антитерористичних поправок”, що стосуються інтернету, вчора одноголосно схвалив профільний комітет Держдуми з інформаційної політики. Йдеться, зокрема, про поправки до законів про інформацію, які регламентують роботу так званих розповсюджувачів інформації в інтернеті і готуються до другого читання.
Проект зобов’язує фізичних та юридичних осіб, які організовують розповсюдження або обмін даними в мережі, зберігати інформацію про дії користувачів півроку і надавати її правоохоронним органам за першою вимогою. Ще один обов’язок – повідомляти Роскомнадзор про намір розпочати таку діяльність.
Ще одна новація – блогери, відвідуваність сторінок яких перевищує 3000 користувачів на добу, фактично прирівнюються до ЗМІ. Вони зобов’язані будуть перевіряти достовірність розміщеної інформації, вказувати вікові обмеження для користувачів, а також дотримуватися законів, що стосуються ЗМІ, в тому числі про передвиборну агітацію, протидію екстремізму і про поширення відомостей про приватне життя громадян.
Користувачі блогхостингу і соціальних мереж організаторами обміну даними вважатися не будуть, пояснив вчора “Ведомостям” депутат Думи, а ось компанії – Livejournal, Facebook, Twitter, “В контакті” та ін. – будуть. Саме вони повинні будуть подавати заявки в Роскомнадзор і зберігати дані своїх клієнтів.
Це означає, що якщо раніше Роскомнадзор, блокуючи сайт, не був зобов’язаний звертатися до конкретного блогера (він контактував з адміністрацією самого сайту або хостинг-провайдером), то тепер не зможе ігнорувати його звернення.
Якщо законопроект буде прийнятий, Роскомнадзору належить створити два реєстри. До першого включатимуться сайти і хостинг-провайдери – до їх обов’язків входить зберігати інформацію про користувачів. До другого реєстру будуть включені популярні блогери.
За оцінкою засновника Liveinternet Германа Клименка, користувачів соцмереж, чиї пости читає не менше 3000 осіб на день, десятки тисяч. Іншої думки дотримується Митрофанов: таких блогерів зовсім небагато.
До реєстру блогерів – тисячників (тих, кого читають більше 3000 користувачів на добу) потраплять не тільки користувачі Livejournal, але також і Facebook і Twitter, не виключає один з авторів поправок – депутат Леонід Левін – і підтверджує інший співрозмовник в Держдумі.
Як саме визначати користувачів, про які слід інформувати Роскомнадзор, вирішиться пізніше – орієнтиром може бути кількість їх “друзів”, передплатників або просто входів на їх головну сторінку, кажуть експерти.
Порядок ідентифікації інтернет-користувачів автори проекту пропонують встановити уряду. Він же має розробити і правила ведення реєстру організаторів обміну даними; а от як вести реєстр блогерів, вирішить сам Роскомнадзор. Обидва реєстри можуть запрацювати з 1 серпня, сказав представник Роскомнадзора на засіданні комітету.
Поправки свідчать: якщо розповсюджувачі інформації – наприклад, соціальні мережі – не поінформують Роскомнадзор про блогерів-тисячників, то повинні будуть заплатити штраф до 200 000 руб., а інтернет-провайдери повинні будуть обмежити доступ до їх сайтів за рішенням суду або приписом Роскомнадзора доти, поки вони цього не зроблять.
Якщо ж закон порушить сам блогер (наприклад, не надасть Роскомнадзору персональні дані), то заплатить штраф 10 000-50 000 руб.; якщо ж блогер – юридична особа, штраф може сягати 300 000 руб., а за повторне порушення – до 500 000 руб. або блокування на строк до 30 діб.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас