Росія знову розпродає запаси казначейських облігацій США - щоб загальмувати падіння рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія знову розпродає запаси казначейських облігацій США - щоб загальмувати падіння рубля

Фондовий ринок
4541
Росія знову продає доларові активи, швидше за все, щоб загальмувати падіння рубля, повідомляє РБК з посиланням на агентство Bloomberg. Не виключено, що ще одна мета розпродажі – врятувати резервні накопичення напередодні масштабного економічного конфлікту з США.
Російський запас американських цінних паперів у лютому впав до найнижчого рівня з лютого 2011 року на тлі ситуації в Криму і ослаблення рубля. Такі дані містяться в щомісячному звіті Міністерства фінансів США з іноземних власників казначейських облігацій.
У той час як у січні в розпорядженні російського Мінфіну перебували облігації на загальну суму 131,8 млрд доларів, у лютому їх запас скоротився вже до 126,2 млрд. доларів.
На думку експертів, Росія, швидше за все, продає казначейські облігації – найбільш ліквідні активи в світі – з метою загальмувати падіння рубля, який втратив 2% вартості по відношенню до долара в лютому 2014 року. Це найбільш різке падіння серед валют 24 країн, що розвиваються, спостережуваних Bloomberg. Резерви казначейських облігацій зазвичай йдуть в хід саме при спробі захистити національну валюту.
Розпродаж держпаперів США має пряме відношення до санкцій Заходу щодо Росії, що застосовані через анексію Криму, вважають деякі аналітики. Після приєднання Криму Вашингтон ввів щодо групи осіб, близьких до російського президента, і контрольованих ними компаній, зокрема банку “Росія”, заборону на ведення справ в США. Подальші санкції можуть завдати удару по ключових секторах російської економіки, таких як фінансові послуги, енергоносії та металургія.
На думку міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта, економіка Росії через санкції Заходу після анексії Криму вже втратила близько 150 млрд доларів. Золотовалютні резерви РФ до 4 квітня поточного року, за офіційними даними, становили 473,9 млрд доларів. Це мінімальний рівень з осені 2010 року.
До того ж, хоча список санкцій поки що не сильно вражає, неформальні санкції, як нещодавно попереджав перший віце-прем’єр уряду РФ Ігор Шувалов, можуть коштувати економіці набагато дорожче. Таку ж думку висловлював і колишній міністр фінансів Олексій Кудрін. Він вважає, що зупинка зростання економіки країни стане платою за приєднання Криму до Росії.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас