Чим відрізнятиметься життя на окупованій території від життя на материку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим відрізнятиметься життя на окупованій території від життя на материку

Казна та Політика
1960
Парламент прийняв закон, що регулює правовий режим і принципи проживання в Криму, який місяць тому був анексований Російською Федерацією. За законопроект «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України» проголосували 228 депутатів. Початковий варіант документа викликав подобу паніки в бізнес-колах і серед пересічних громадян, оскільки передбачав повний розрив господарських зв’язків з півостровом і вводив кримінальну відповідальність за колабораціонізм – під це визначення потрапляли фактично будь-які відносини з представниками іноземної держави в Криму. До другого читання законопроект значно «подобрішав» і звівся переважно до рамкових формулювань і загальним положенням.
Під час підготовки законопроекту українські парламентарії брали за зразок, зокрема, грузинський закон «Про окуповані території», яким регулюється правовий статус Абхазії і Південної Осетії. Їх Грузія вважає частиною своєї території, а вони, в свою чергу, самовизначились як Абхазька Автономна Республіка і Цхінвальський регіон. «Наш документ має лише декілька статей, відповідних до грузинського законопроекту», – зазначає один з розробників документа, нардеп Сергій Соболєв. За його словами, повністю перенести грузинський досвід в українські реалії було неможливо через відмінність у вихідних даних – зокрема, в Грузії окупована територія була зачищена від 200 000 грузинів. «Вони були силою виселені з цієї території. Наша ситуація абсолютно інша – в Криму проживає більше двох мільйонів громадян України. Перед нами стоять абсолютно інші завдання – захистити їхні права», – підкреслює Соболєв.
За його словами, після дискусії депутати прийняли рішення спростити процедуру перетину умовного кримського кордону. «Не буде реєстрації, дозвільної системи [яка планувалася]. Буде система «повідомлення за фактом». Коли хтось перетинає кордон – він потрапляє до реєстру тих, хто перетинав адміністративний кордон, який існує зараз», – пояснює нардеп. Пункти пропуску зараз знаходяться в процесі організації – їхня кількість і точне географічне розміщення будуть окремо визначені постановою Кабінету міністрів, розробленою спільно з прикордонною службою.
За словами першого заступника голови депутатської групи «Економічний розвиток» Віталія Хомутинника, свобода переміщення українців територією країни була однією з трьох основних поправок, які вносила група в документ. «Щоб потрапити до Криму, достатньо пред’явити документ, що підтверджує українське громадянство, – констатує Хомутинник. – Єдине обмеження: для іноземців та осіб без громадянства знадобиться спеціальний дозвіл (це потрібно, щоб уникнути візитів до Криму провокаторів)».
Обмежень транспортного сполучення, крім авіаційного, з півостровом поки що теж не планується. «Все, що стосується авіаперевезень, заборонено. Все інше буде визначено спеціальною регуляторною нормою, яка буде розроблена Міністерством транспорту, Прикордонною службою, Митною службою», – перерахував Соболєв.
У фінальній редакції закону немає статті про колабораційну діяльність, яка була в першому читанні.
Хоча, відповідно до закону, вибори на окупованій території не проводяться, можливість проголосувати у кримчан залишається. Вони зможуть це зробити або на будь-якій виборчій дільниці на території материкової України, або на ділянках, які будуть створені в безпосередній близькості до пунктів перетину кордону.
Економічних відносин на півострові прийнятий документ не торкається зовсім. Вони будуть прописані окремим законом. «Це питання виключене із законопроекту. Міністерство економіки попросило надати час на розробку окремого законодавчого акту», – пояснив Соболєв. «Всі питання щодо ведення бізнесу в Криму повинні бути детально опрацьовані і прописані в окремому документі, над підготовкою якого ми вже працюємо», – доповнює Віталій Хомутинник.
Економічні права
Майнові права українців на півострові депутати також спробували захистити. За законом, фізичні та юридичні особи залишаються власниками активів і майна в Криму і можуть вільно розпоряджатися ним. Операцію при цьому можна реєструвати у будь-якого нотаріуса в будь-якому населеному пункті України.
Віталій Хомутинник упевнений, що принцип свободи договору має діяти для всіх. «Тобто ті, у кого в Криму є гараж, квартира або будь-яка інша нерухомість, можуть вільно її продавати, здавати в оренду так само, як вони це роблять на всій території країни», – пояснює він.
На його думку, стриманий тон закону і відсутність у ньому радикальних обмежень – оптимальний варіант на поточному етапі, в той час як, створивши «проблеми заради проблем», парламентарії могли лише загострити ситуацію. «Сьогодні на тимчасово окупованій території в Криму проживають громадяни України, і парламент, навпаки, повинен проявити максимальну турботу про них. Думаю, багато жителів півострова відчувають себе українцями, і наше завдання на сьогодні – не ускладнити їм нові умови життя», – сказав він.
Євген Петренко, експерт Інституту відкритої політики, також вважає правильним пом’якшення норм закону: «Уряд знає реальну ситуацію, і поступив вірно. Не можна карати ні в чому не винних людей, українців, які живуть у Криму, які просто опинилися в такому становищі». За його словами, основна мета прийняття документа – показати на міжнародному рівні, що в Україні є окуповані території.
На його думку, і в такому вигляді документ створить достатньо незручностей і труднощів для громадян в Криму, зокрема, це стосується фіксування осіб всіх, хто виїжджає і заїжджає на територію півострова. «Талейран колись сказав: «гірше, ніж злочин – помилка». Крим зробив помилку і тепер розплачується», – резюмує експерт.
Анна Ковальчук, Влад Королюк
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас