Ставка зіграла: Дії НБУ можуть призвести до подорожчання кредитів і зміцнення курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка зіграла: Дії НБУ можуть призвести до подорожчання кредитів і зміцнення курсу гривні

Валюта
4247
Регулятор врахував інфляцію
Нацбанк вперше за 6 років підвищив свою облікову ставку – з 6,5% до 9,5%. Востаннє вона переглядалася 13 серпня 2013 року, коли регулятор зменшив її на 0,5 в.п. Своє нове рішення підвищити ключову ставку НБУ пояснює бажанням утримати темпи зростання споживчих цін, які в березні виросли на 3,4% порівняно з лютневим приростом 1,2%.
“Оптимальним варіантом дій у подібних умовах є поєднання двох складових. Перша – максимальна підтримка ліквідності банків з метою своєчасного виконання ними всіх своїх зобов’язань. Друга – сприяння збільшенню вартості грошової одиниці, в тому числі через важелі відсоткової політики, обмежує спекулятивний попит на ресурси і сприяє відновленню ресурсної бази банків”, – пояснила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова. Встановлена ​​Нацбанком облікова ставка є далеко не найвищою в історії – в 1994 році під час гіперінфляції вона сягала 300%.
У розвинених економіках облікова ставка є ключовим показником для ринку, оскільки ціна та обсяги кредитних ресурсів центробанків впливають на вартість грошей в цілому в країні. Проте в Україні облікова ставка носить скоріше формальний характер. Ціна кредитних ресурсів більше спирається на прибутковість депозитів населення, ніж на ціну фінансування Нацбанку. При цьому вартість кредитів на ринку набагато вища за облікову ставку НБУ. Справа в тому, що в Україні облікова ставка не створює реальне верхнє обмеження за ставкою, вище якого банкам невигідно залучати вклади населення.
НБУ кредитує за ставкою, яка може часто перевищувати облікову ставку в обсягах, які є часто недостатніми для адекватної підтримки ліквідності банків. Така поведінка Нацбанку пояснюється тим, що він не має достатньо інструментів регулювання обмеження доступу кредитних ресурсів до валютного ринку і подальше рефінансування комерційних банків може тиснути на курс гривні на міжбанківському ринку”, – відзначає заступник голови правління Євробанку Андрій Олійник.
Кредити стануть дорожчими
Банкіри говорять, що підвищення головної ставки Нацбанку є сигналом до зростання вартості кредитування, оскільки на неї регулятор спирається під час визначення ціни рефінансування для банків. Досі вартість кредитів овернайт під забезпечення у вигляді держоблігацій для банків завжди була близька до рівня облікової ставки, перевищуючи її на 1 відсотковий пункт, тепер же вона становитиме 14,5%. “Водночас практика встановлення вартості річного рефінансування у вигляді 2- або 3-кратної облікової ставки навряд чи є вдалою. Тим самим регулятор прямо визнає, що реальна вартість середньострокових ресурсів на ринку в рази вища, ніж розмір облікової ставки. А саме вартість середньострокових ресурсів визначає і вартість банківських кредитів”, – відзначає директор департаменту організації “Кредобанку”, стратегії і PR Роман Лепак.
Тому очікувати, що ставки за кредитами почнуть найближчим часом знижуватися, поки що не доводиться. “Ціна кредитних ресурсів знижуватися не буде однозначно. Побажання банкірів – щоб ціна рефінансування банків з боку НБУ не була прив’язана до облікової ставки, як це відбувається сьогодні. Інакше сьогоднішній крок означає, що банки будуть закривати дірки у своїй ліквідності за нечувано високою ціною”, – говорить заступник голови правління “Банку Кіпру” Сергій Загородній.
У фінустанов зараз дійсно немає особливих передумов для зниження ціни кредитних ресурсів. У першу чергу вона залежить від вартості депозитів, яка зараз б’є всі рекорди. За даними Українського індексу ставок за депозитами фізосіб, середня ціна гривневих вкладів на ринку становить 19,4%. Хоча далеко не рідко можна зустріти ставки на рівні 23-25% річних навіть від великих банків. Тому ціна кредитування також знаходиться на досить високому рівні.
За даними Нацбанку, ресурси підприємствам цього року обходяться в середньому в 17,5% річних. Проте ці дані враховують кредити пов’язаним особам і державним підприємствам, тому звичайна вартість кредитів на ринку зараз становить близько 22-24% річних. Населенню доводиться платити ще більше – середня кредитна ставка для громадян за даними Нацбанку сягає 28%. Втім, ціни на кредити готівкою сягають навіть 70% річних, підрахувала компанія “Простобанк консалтинг”.
“Вартість кредитів – це похідна від вартості депозитів, особливо на українському ринку, який зараз обмежений у зовнішньому фондуванні і для кредитування в основному використовує кошти клієнтів. Відповідно, першою умовою для активізації всіх сегментів роздрібного кредитування стане макроекономічна стабільність, а другий – зниження вартості залучення банками коштів”, – каже начальник управління досліджень банку “Надра” Тетяна Нурмухаметова.
Позичальникам стане складніше
Підвищення облікової ставки вже зараз негативно вплине на деяких банківських позичальників. Існує багато кредитних договорів з плаваючою ставкою – як правило, вона прив’язана до облікової ставки НБУ плюс маржа, відповідно навантаження на позичальників значно зросте. Крім того, нововведення Нацбанку вплине на проблемних позичальників банків – відповідно до законодавства, пеня за порушення грошових зобов’язань встановлюється в розмірі, що не перевищує подвійну облікову ставку НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня. “З підвищенням НБУ рівня облікової ставки, максимально допустимий згідно з вимогами закону розмір пені зріс з 13% до 19% річних. Це відповідає економічній логіці, оскільки за несвоєчасне виконання порушник буде нести додаткові витрати, які більше відображають реальну вартість грошей в економіці, ніж це було до цього”, – зазначає Роман Лепак.
Обсяг ліквідності скоротиться
Останнім часом розмір облікової ставки впливає і на можливість банків перекрити відтік депозитів. Досі Нацбанк видавав їм рефінансування на ці цілі під потрійну облікову ставку (19,5%). Однак тепер такі кошти стануть трохи доступніші для банків, що зазнають таких проблем – їхня ціна встановлена ​​на рівні подвійної облікової ставки (19%). Водночас ставка рефінансування залишається максимально наближеною до ціни ресурсів на роздрібному ринку, яка зараз становить 19,4% річних. Однак і таку вартість учасники ринку вважають надмірно високою і прийнятною лише у виняткових випадках. Тим не менш, варто відзначити, що підтримкою через відтік депозитів вже скористалися 24 банки на загальну суму 4,9 млрд грн. При цьому в цілому від початку року регулятор видав банкам рефінансування на 29,5 млрд грн.
Банкіри також відзначають, що підвищення облікової ставки спричинить скорочення обсягів ліквідності на ринку, що позитивно позначиться на курсі національної валюти. “Щоб запобігти подальшому знеціненню національної валюти і зробити її менш волатильною, без використання резервів, НБУ підняв облікову ставку, тим самим зробивши новий индикатив для ринку. Підвищення ставок вплине на зменшення зайвої ліквідності в банківській системі. Таким чином, НБУ буде абсорбувати ліквідність на себе, що допоможе стабілізувати ситуацію на валютному ринку”, – пояснює начальник управління стратегічного менеджменту банку “Юнісон” Ростислав Скляренко.
Олена Губарь
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас