Чи варто сьогодні зберігати гроші, купуючи нерухомість - думки експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто сьогодні зберігати гроші, купуючи нерухомість - думки експертів

Нерухомість
6968
Недовіра українців до банківської системи часто штовхає їх на збереження великих заощаджень через покупку нерухомості. “Поки не буде сьогодні нормально працювати фондовий ринок, недовіра до збереження грошей на депозитних рахунках завжди буде. Фінансова система у нас дуже сильно заполітизована, і відповідно, схильна до адміністрування”, – пояснив президент Асоціації фахівців з нерухомості Сергій Злидень.
“Недовіра до банків дуже серйозна. Банки також дуже зарегламентовані Національним банком України – в цьому плані ринок нерухомості більш вільний. Але тут потрібно серйозно розпоряджатися коштами: якщо ціллю є збереження капіталу, то тут велику роль грає ліквідність квадратного метра. Тобто, потрібно купувати той квадратний метр, який буде ліквідним і за який можна швидко ці гроші отримати назад через заставу, отримання кредиту чи продаж”, – радить фахівець.
Керівник комітету з інформаційних технологій і аналітики АФНУ Едуард Бразас радить спершу визначитися із терміном, на який потрібно зберегти кошти та цілями. “Є кілька нюансів – про який обсяг грошей йдеться та яка мета. Якщо мова йде про 10 років – тоді нерухомість. Якщо півроку – тоді краще депозит, без обговорень. Тобто, нерухомість – це довгострокова інвестиція. На нерухомості намагатися вигадати ситуативно – це вже бізнес, комерція, спекуляція у хорошому сенсі слова. Відповідь тут проста – якщо ви намагаєтесь поспекулювати на ринку нерухомості, ви не є професіоналом цієї справи – тоді не треба, там сидять “товариші” які в будь-якому разі вас обгонять. І ви не купите той самий цікавий об’єкт, який викуплять самі ріелтори, як тільки його побачать”, – пояснив Бразас.
У разі, якщо сума грошей, яку потрібно зберегти, невелика – тим паче на ринок нерухомості з нею іти не варто. “Таку суму дійсно краще покласти в банк. Але якщо банк щосили переконує, що він надійний – тоді розкажіть це вкладникам “Родовіду”. З цієї точки зору нерухомість надійніша – але лише у довгостроковій перспективі”, – підсумував Бразас.
Нагадаємо, з початку 2014 року українці забрали з банків близько 100 мільярдів гривень. Це близько 15% всіх рахунків банківської системи України.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас