Девальвація гривні суттєво вплине на кредитно-інвестиційну політику банків - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація гривні суттєво вплине на кредитно-інвестиційну політику банків - НАБУ

Валюта
1533
Платоспроможність підприємств різних галузей значною мірою залежить від чутливості галузі до курсових коливань. На сьогодні, у зв’язку з девальвацією національної валюти, підвищуються ризики підприємств, діяльність яких передбачає використання імпортних енергоносіїв, сировини і комплектуючих, повідомили в прес-службі Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
До таких підприємств належать насамперед компанії хімічної галузі, в тому числі фармацевтичні та підприємства, що спеціалізуються на виробництві добрив. Опосередкований вплив девальвація може мати на діяльність агрокомпаній – за рахунок підвищення цін на паливо, добрива, імпортну сільгосптехніку та насіннєвий матеріал.
Наслідки подорожчання палива, збільшення собівартості послуг вже відчули компанії-автоперевізники, що призведе до подорожчання транспортних послуг. Для компаній, діяльність яких передбачає здійснення масштабних автотранспортних перевезень (наприклад, для підприємств-зернотрейдерів), підвищення транспортних тарифів може мати значний негативний вплив на рентабельність.
Девальвація національної валюти вплине і на діяльність з виробництва деяких видів напоїв. Так, більше 50% вітчизняних коньяків виробляється з імпортної сировини. Відповідно, внаслідок зниження курсу гривні підвищиться собівартість продукції.
Зростають ризики підприємств, що мають валютні кредити при недостатніх обсягах валютної виручки. Частка валютних кредитів у корпоративному кредитному портфелі банківської системи на початок березня становила 40%. Значний обсяг валютних кредитів спостерігався в портфелі підприємств добувної промисловості (61%), енергетичних компаній (63,4%), компаній переробної промисловості (58,8%), транспортних підприємств (59,5%), установ готельно-ресторанного бізнесу (52,1%).
На думку НАБУ, ймовірність негативного впливу стрімкої девальвації гривні на розвиток галузей економіки посилює важливість оцінки галузевих ризиків при формуванні кредитно-інвестиційної політики банківських установ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас