Ощадбанк не може погасити купон казначейських зобов'язань Мінфіну - у відділеннях відмовляються його викуповувати, посилаючись на відсутність валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк не може погасити купон казначейських зобов'язань Мінфіну - у відділеннях відмовляються його викуповувати, посилаючись на відсутність валюти

Казна та Політика
9467
У державного Ощадбанку, який раніше розмістив казначейські зобов’язання на $200 млн, виникли складнощі з їх обслуговуванням. У деяких відділеннях фінустанови відмовляються виплачувати купон і викуповувати папери, посилаючись на відсутність валюти. Хоча згідно з договором з Мінфіном, Ощадбанк зобов’язаний на вимогу інвестора викупити назад папір за номіналом ($500) і погасити купон у відведений для цього період. Остання дата виплати купона за облігаціями серії А припала на 9 квітня.
Два виходи
«Можливо, в деяких відділеннях і немає готівкової валюти, але це технічні проблеми. Від обслуговування казначейських зобов’язань ми не відмовляємося», – запевнив заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. Проте далеко не всі відділення з приблизно 6 тис. працюють з казначейськими зобов’язаннями: їх продають всього 474 з них. Причому в Києві – лише 11 найбільших відділень. Ці точки Ощадбанк не може забезпечити валютою. За надані послуги з розміщення паперів Мінфін заплатив Ощадбанку 0,5% номінальної вартості реалізованих паперів, тобто $500 тис. за кожен випуск. Через держбанк Мінфіну вдалося продати всього дві серії паперів – по $100 млн кожна.
Першу серію А вдалося розмістити всього за півтора місяці в кінці 2012 р. Термін обігу – два роки, відсоткова ставка – 9,2%. Виплата купонів передбачається кожні шість місяців. Вже 30 листопада 2012 р. Мінфін розпочав розміщення другого траншу казначейських зобов’язань серії Б з купоном 8% річних. Якщо за купонами зобов’язань серії А кожні півроку передбачається виплата $23, то за купонами серії Б – $20. Друга серія продавалася довго – розміщення було завершено тільки в кінці 2013 р. Більше держпаперів для населення Мінфін не випускав.
Валютний скарб
Теоретично такий невеликий випуск – всього на $200 млн – не повинен був викликати яких-небудь труднощів з виплатами. Проте вони виникли. «У нас спостерігається дефіцит іноземної валюти, тому банки можуть притримувати її і проводити операції частково. Централізованого рішення обмежити продаж інвалюти немає. Але окремі банки можуть приймати такі рішення, і якщо вже прощатися з готівковою валютою, то за більш високим курсом, – вважає член керуючого комітету Глобальної асоціації ризик-професіоналів Вадим Березовик. – Експортери, наприклад, зараз теж притримують валютну виручку».
Крім того, фінустановам заборонено протягом дня змінювати готівкові курси, які встановлюються виходячи з курсів на міжбанку за попередній день. Тому якщо валюта зростає в ціні, банки переходять в режим продажу готівкової валюти тільки в обсягах, викуплених у населення. А в останні місяці попит перевищує пропозицію.
При цьому НБУ практично не продає валюту. Пропозиція на міжбанку також дуже обмежена. «Активність своп-операцій (тимчасовий обмін банків різної валютою по обумовленим курсом. – «Капітал») на міжбанківському ринку впала. Внаслідок сильного стрибка курсу інвалюти банки ризикують втратити кошти», – говорить заступник голови правління Фінростбанка Василь Невмержицький. При стабільному курсі зобов’язання є запорукою один для одного, і в разі невиконання одним із банків своїх зобов’язань заборгованість списується і ніхто не несе втрат. Але за сильних коливань курсу валют банки ризикують втратити свої кошти, залежно від стрибка курсу.
Леся Виговська, Анна Уляницька
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас