У Кабміну є свій “спритний” план, напряму пов’язаний із девальвацією гривні, - екс-міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміну є свій “спритний” план, напряму пов’язаний із девальвацією гривні, - екс-міністр

Казна та Політика
12713
Ринок має запаси гривні, тому додаткове друкування валюти має свої приховані цілі, вважає екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.
“Я думаю, що втілюється ось такий фінансовий план: наш бюджет дефіцитний на 500 млрд гривень, і уряд намагається збирати гроші, збільшуючи податки, і пробує зменшити видатки, особливо за рахунок соціальних витрат, утримання дітей наприклад. Але в нього є запасний варіант збільшення доходів бюджету і зменшення видатків. Збільшення доходів відбувається, коли зростають ціни. Інфляція у березні стрибнула дуже серйозно, офіційно на 2,5 – 3%. По окремих позиціях, наприклад, по молочній продукції – на 20% зросли ціни, і це не пов’язано з імпортом. По яйцях – на 22%. Тобто, інфляція збільшується, і ті показники, які заявлені – 12-14%, – будуть перевищені. І я нагадаю, що зростання інфляції збільшує рівень відрахувань до бюджету, зростає ПДВ, акцизи, імпортні мита. І в цих умовах легше набрати більше доходів до бюджету. Якщо інфляція буде 100% – бюджет буде повністю виконано і перевиконано”, – пояснив екс-міністр.
З іншого боку знецінення гривні допоможе погасити величезні зобов’язання на внутрішньому ринку. “В першу чергу, це погашення старих боргів, які отримувались облігаційно, по-друге, повернення ПДВ – це величезні мільярдні суми, та інші зобов’язання. На що сподівається уряд? Коли курс 8 грн/$, то скажімо 10 млрд доларів, які будуть отримані з-за кордону, будуть становити 80 млрд. гривень. А якщо курс 14, 15 чи 20 грн/$, то це 200 млрд. гривень для того, аби виконувати свої зобов’язання по видатках з бюджету на погашення боргів, повернення ПДВ, та інше. Тобто, уряд розробив собі такий спритний план, щоб збільшити бюджетний дохід за рахунок інфляції і зменшити видатки за рахунок знецінення гривні відносно долара, отримати долари і конвертувати більшість суми в гривні і виконати зобов’язання по внутрішньому своєму фінансуванню. Зовнішні борги в доларах отримали, в доларах і віддали. По внутрішнім боргам дуже вигідно зараз знизити гривню. І розплатитися не тією гривнею, а зовсім іншою, вдвічі дешевшою”, – вважає він.
“Тобто, ми вийдемо в економічному плані на такі результати: так, буде трохи краще збалансування по доходах і по видатках у бюджеті. Вся економіка при цьому буде летіти в прірву”, – підсумував Лановий.
Нагадаємо, за три місяці з початку року девальвація нацвалюти склала більш як 20%. А базова інфляція в україні за березень 2014 р. прискорилась до 2,1% порівняно з базовою дефляцією 0,2% в лютому 2014 р.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас