Ситуація на сході загрожує довести курс до 14 грн/$ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація на сході загрожує довести курс до 14 грн/$

Валюта
4162
Цього тижня курс гривні буде перебувати між двох вогнів. З одного боку, це політична нестабільність, яка буде підштовхувати населення ще активніше скуповувати долар, а експортерів – притримувати його в очікуванні зростання курсу. З іншого – можливості імпортерів: вони можуть максимально скоротити купівлю валюти, а можуть і зовсім на деякий час припинити закордонні закупівлі через непідйомні ціни (якщо долар продовжить дорожчати).
Відкриття безготівкових валютних торгів у понеділок фінансисти прогнозують на п’ятничному рівні – 13,3 грн/$. «А от далі може відбутися що завгодно: гривня може як зміцнитися, так і почати активно слабшати. Багато що залежатиме від подій на сході України та попиту на валюту», – сказав «Вістям» керуючий партнер української компанії Capital Times Ерік Найман.
Експерти припускають, що якщо покупці долара не почнуть з перших хвилин торгів на міжбанку активно скуповувати валюту за будь-якими курсами, бакс не стане різко дорожчати. У цьому випадку котирування можуть зафіксуватися на 13,3 грн/$ або навіть зміцнитися на 13,25 грн/$.
Зовсім інший сценарій банкіри прогнозують, якщо компанії-імпортери почнуть скуповувати долар в міру загострення нестабільності в країні. «Посилення ситуації на сході країни і форс-мажорні обставини можуть наблизити курс до 14 грн/$», – припустив заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.
Безготівковий курс буде формуватися боротьбою витримки. «Валютний ринок знаходиться в очікуванні, а його учасники побоюються, що в понеділок долар стане ще дорожче. Ситуація непроста: з одного боку, до країни надходить все менше експортної виручки, а з іншого – Імпортери стали менше купувати валюту», – розповів «Вістям» голова правління VAB Банку Денис Мальцев.
Експерти вважають, що в такій ситуації курс можна розгойдувати в дуже широкому діапазоні – плюс/мінус 50 копійок, і провокувати ще більшу девальвацію гривні. «Але одразу скажу – курс в 15-16 грн/$ неприйнятний для нашої економіки», – зазначив Мальцев.
ПОЗИЧАЛЬНИКАМ НАДАЛИ ШАНС
Найбільше фінансисти побоюються, що у відповідь на ще більшу девальвацію гривні населення стане активніше знімати гривневі депозити і ще гірше платити за валютними кредитами.
Для останніх вже почали вигадувати різні варіанти: «Це може бути конвертація валютного кредиту в гривню за курсом Нацбанку під 18% річних. Можна і за більш вигідним курсом, але лише при погашенні не менше 10% основного боргу», – розповів «Вістям» директор з продажу роздрібного бізнесу Фідобанку Дмитро Гавриков. Пропонують людям і зменшення розміру щомісячного платежу.
«Позичальник може звернутися до банку із заявою, і ми тимчасово зафіксуємо виплату у гривні. Наприклад, якщо раніше людина платила 1 тис. доларів на місяць і виділяла з сімейного бюджету 8,5 тис. грн, то тепер їй запропонують платити ті самі 8,5 тис. грн на місяць. Але оскільки це буде менше ніж тисяча доларів, то виплачувати позику доведеться довше – графік платежів буде переглянутий», – конкретизував нам директор центру роздрібного бізнесу банку «Фінанси та Кредит» Олексій Руднєв.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас