Девальвація довіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація довіри

Казна та Політика
1669
Україна переживає кризу, подібну кризі 2009 року, коли економіка провалилася майже на 15%.
Цього року Мінфін очікує скорочення ВВП на 3%, прогноз фінансистів з ICU – мінус 8%, МВФ взагалі нічого не очікує – відмовився щось прогнозувати.
Гривня в 2008-2009 роках подешевшала на 60% по відношенню до американської валюти – з 5 до 8 гривень за долар. Приблизно на цій позначці співвідношення трималося чотири роки, поки Нацбанк (ще за старої влади) не відпустив курс. Гривня спершу просіла до 8.7, відкотилася до 8.5 і деякий час трималася на цьому рівні.
Але в квітні, вже за нової влади, розпочався справжній обвал. У п’ятницю 11 квітня Нацбанк виставив офіційний курс на позначці 12.57 грн за долар. Тобто з початку року гривня впала вже на 57%.
Паралельно розпочинають розбіг ціни. Лише за березень інфляція зросла на 2.2% – найбільший показник за останні три роки. Помірне зростання цін, викликане зростанням добробуту людей і, відповідно, підвищенням попиту, – це добре. Але це не наш випадок.
Ціни зростають через високі інфляційні очікування, зростання акцизів на тютюн і алкоголь, падіння гривні і пов’язаним з цим подорожчанням імпорту. У майбутньому ці процеси будуть тільки наростати. Отже, і ціни будуть зростати все швидше. Через зростання цін продажі техніки в українських магазинах в березні впали на 30-40%.
Відтік депозитів фізосіб в березні становив 6.7 млрд гривень, іще 532 млн гривень пішло з депозитів юросіб. Приховати масштаби не допоміг навіть перерахунок за новим курсом. По відношенню до основної маси вкладів це невеликі обсяги – менше 1.5%. Однак такого різкого скорочення вкладів не було з минулої кризи.
Втеча вкладників триває, незважаючи на обмеження НБУ і явне небажання банкірів розставатися з грошима. Це може призвести до проблем у всій банківській системі.
Ще в листопаді 2013 року рейтингове агентство Fitch попереджало, що глибока девальвація завадить банкам повертати депозити. Безпечним рівнем девальвації Fitch називав 10-15%. Гривня вже просіла набагато глибше.
Додайте до цього втрату Криму, торговельну війну з Росією, сепаратизм на південному сході, нові податки і збори, замороження зарплат і пенсій, – і отримаєте об’ємну картину того, що відбувається.
Девальвація довіри
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заспокоює: труднощі – тимчасові. Через два тижні МВФ прийме рішення про кредит для України. Це підтримає гривню і врятує банки. За два роки Фонд та інші організації виділять Україні близько $27 млрд. Уряд проведе реформи, які дадуть ефект через кілька років…
Арсеній Петрович, немає в уряду декількох років. Навіть року немає. Ще два-три місяці таких реформ, і люди знову вийдуть на площі. Але тепер вже під соціальними гаслами.
Андрій Яницький
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас