Cписання Україні частини її держборгу зараз виглядає логічним - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Cписання Україні частини її держборгу зараз виглядає логічним - експерт

Казна та Політика
1742
У спокійний час списання частки державного боргу України нанесло б великий удар по іміджу. Але не зараз, вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак.
“В тих обставинах, які є, коли вже 5 місяців Україна – тема №1 у світі, і на політичному рівні Україні у всьому світі допомагають і співчувають, коли весь світ сприймає Україну як миролюбивий і свободолюбивий народ, який висловлює бажання належати до демократичної спільноти, і ще одним окремим фактором стала агресія РФ, яка здійснила анексію території, – світом ці обставини сприймаються як об’єктивні і в цьому контексті списання Україні частини боргу виглядає логічним і не може викликати якихось негативних іміджевих змін. Я думаю, весь світ розуміє, що українські обставини дуже важкі. До того ж є і присутність величезних російських армій на українських кордонах – в таких умовах виконувати фінансові забов’язання складно”, – вважає він.
Якщо Україні спишуть навіть половину держборгу, її кредитні рейтинги піднімуться. Відповідно, надалі кредити можна буде залучати під набагато менші відсотки. Другий ефект – більшу частину нових кредитів можна буде спрямувати на економічний розвиток, а не на обслуговування існуючого держборгу. Якщо зараз нічого не змінювати, більша частина нових кредитів піде на обслуговування попередніх кредитів. І по-третє – з’явиться можливість формувати бездефіцитний бюджет. І не буде потреби скорочувати соціальні статті в бюджеті.
Більше про усі “за” і “проти” читайте у статті “Чи допоможе Україні списання свого державного боргу?”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас