Україна зможе забезпечити себе газом і без Росії - Міненерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зможе забезпечити себе газом і без Росії - Міненерго

Енергетика
2989
Україна в разі подальшого загострення стосунків з Росією зможе забезпечити себе газом за рахунок власного видобутку і реверсних поставок з Євросоюзу (включаючи напрямок через Словаччину), повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.
“Вільна потужність через Словаччину – це близько 20 млрд куб. м газу на рік, у перерахунку на добу – близько 50 млн куб. м газу на добу. З урахуванням Польщі та Угорщини, а це – ще близько 20 млн куб. м газу на добу – ми в напруженому режимі можемо вийти і пройти опалювальний сезон”, – сказав Продан.
Він додав, що для реалізації такого сценарію дуже важливо повноцінне ресурсне наповнення ринку газу Європейського Союзу, в тому числі збереження повноцінних поставок газу з РФ до ЄС.
За словами міністра, Україна все ж сподівається знайти компроміс з Росією і вийти на економічно обгрунтовану, а не “політичну” ціну палива.
У свою чергу, як повідомляється на сайті уряду Словаччини, її прем’єр-міністр Роберт Фіцо пропонує провести переговори у форматі Україна-Словаччина-ЄС-РФ. За його словами, Словаччина потребує гарантій оплати реверсних поставок з боку ЄС, а також змушена шукати технічне рішення, яке б не порушувало її угоду з “Газпромом”.
“Очевидно, що Україна не може оплачувати свої рахунки. Лише третя сторона, така як Європейський Союз і Європейська комісія, може гарантувати оплату”, – цитує прес-служба Фіцо.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас