Банкіри заміщають депозити фізосіб дорожчими вкладами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри заміщають депозити фізосіб дорожчими вкладами

Кредит&Депозит
2752
Щоб компенсувати відтік депозитів населення, банки від початку року більш активно залучають вклади корпоративних клієнтів в іноземній валюті. З топ-10 найбільших фінустанов за активами більше за інших в цьому досяг успіху UniCredit Bank – в січні-лютому йому вдалося збільшити кошти корпоративних клієнтів майже в три рази.
За два місяці цього року найбільший відтік вкладів серед десяти найбільших фінструктур України за розміром активів спостерігався у державного Укрексімбанку, депозитний портфель якого на 1 січня 2014 р. досягав майже 43 млрд грн. Активно несли кошти також із Райффайзен Банку Аваль (кошти клієнтів на 01.01.2014 становили 26,4 млрд грн) і Сбербанку Росії (18,9 млрд грн). Нагадаємо, за даними НБУ, відтік депозитів за І квартал 2014 р. становив більше 60 млн грн. У плюсі ​​в основному залишилися ті банки, які більш активно працюють з експортерами. «У них значні обіги в іноземній валюті, тому банки пропонують таким компаніям індивідуальні умови. Приміром, підвищені ставки на незнижуваний залишок – до 15% на 10 днів», – говорить перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
Пішли вгору
Опитані «Капіталом» банкіри заявляють – панічний відтік банківських вкладів у січні-лютому 2014 р. до кінця березня зупинився, а з квітня навіть спостерігається чистий приплив грошових коштів.
«Відтік коштів у січні-лютому був несуттєвий, більш масово забирали кошти вкладники в березні. Але, враховуючи загальні розміри банку, для нас це не стало проблемою, – стверджує В’ячеслав Юткін. – У перший тиждень квітня ми навіть спостерігаємо чистий приплив вкладів».
У Дельта банку попит на розміщення депозитів від початку місяця відновився, запевнили «Капітал» у прес-службі фінустанови. «На даний момент ситуація стабільна. Відтоку немає, є тільки приплив», – говорить прес-секретар фінустанови Катерина Македонська. У ПриватБанку скорочення депозитного портфеля частково перекрилося новими внесками. У квітні в банку, за словами керівника прес-служби ПриватБанку Олега Серги, спостерігається «позитивна тенденція».
Складніша ситуація у середніх і невеликих за розміром банків. Далеко не у всіх фінустановах поспішають констатувати повернення вкладників. «Кількість дострокових розірвань депозитних договорів у банках вже значно скоротилася, проте відсоток перерозміщень як і раніше залишається невисоким», – зізнається начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру, експерт Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Анна Макаренко.
Банкіри впевнені: вкладники припинили вилучати кошти, оскільки більше не відчувають загрози неповернення вкладів. Повністю ж ситуація буде стабілізована після надходження зовнішньої фінансової допомоги Україні. На думку керуючого партнера інвесткомпанії Capital Times Еріка Наймана, рішення про кредит МВФ Україні швидше за все буде прийнято в кінці квітня. «Цей кредит відкриє шлях до фінансової допомоги інших країн (ЄС, США, Японії і т. п.) у не меншому розмірі. І політична та економічна ситуація стабілізуються», – заявив він. Зовнішнє фінансування позитивно вплине на курсову стабільність гривні і ціни, погоджується голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук. «Виросте обіг коштів у банківській системі, що забезпечить можливість у повному обсязі провести платежі населенню і юрособам», – говорить банкір.
Чим серце заспокоїться
Але поки цього не відбудеться, деякі банки все ще відчуватимуть проблеми з ліквідністю, що може вплинути на їхню платоспроможність. А значить, банкам доведеться звертатися за допомогою до регулятора, акціонерів і материнських структур. Тільки в лютому 43 банкам було надано рефінансування в обсязі 22,3 млрд грн, в середньому під 10,41%. Більше за інших потрібно було коштів банкам, де вкладники активно вилучали свої гроші. Наприклад, на 1 березня обсяг рефінансування Ощадбанку та Укрексімбанку становив 24,4 млрд грн. і 9,8 млрд грн відповідно. На третьому місці за обсягами коштів від НБУ – найбільший ПриватБанк. Фінустанова запозичила у регулятора 8,4 млрд грн у січні-лютому, а в березні збільшила борг до 9 млрд грн. Не брали рефінансування банки, яких змогли підтримати материнські структури . «У одного з банків нашої групи ми відкрили лінію обсягом $100 млн: $70 млн вже надійшли вчора, ще до кінця тижня очікуємо два транші по $15 млн», – говорить Юткін.
Банкіри сподіваються, що вкладники незабаром повернуть гроші до фінустанов. «Банківські вклади з усього різноманіття способів зберігати заощадження є найбільш безпечними, надійними, зрозумілими і прозорими», – говорить віце-президент бізнесу “Персональні фінанси” Діамантбанку Юрій Саєнко.
Зараз фінустанови пропонують депозитні програми з прибутковістю від 18% до 25% річних у гривні. Іноземну валюту українці в банки поки що не несуть. Вжиті Національним банком заходи щодо заборон і обмежень у видачі готівкової інвалюти стримують вкладників.
Банкіри заміщають депозити фізосіб дорожчими вкладами
Леся Виговська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас