Загроза знизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загроза знизу

Енергетика
1956
Високі ціни на нафту, найсерйозніша опора російської економіки, можуть почати рух вниз – про це свідчить реакція ринку на новину про повернення до ладу нафтових терміналів Лівії, а також дані середньострокових економічних прогнозів найбільших інвестиційних банків. Песимістичні прогнози говорять про можливість зниження цін на нафту марки Urals до 70 доларів за барель.
Ціни на нафту 9 квітня знизилися вперше за три дні, відреагувавши на новину про угоду про відкриття портів між лівійськими повстанцями і урядом. Серед довгострокових ризиків зниження цін можна назвати ризик переінвестування в сланцеву нафту за аналогією зі сланцевим газом. Це завдання не близького майбутнього – поки що собівартість її видобутку досить висока (приблизно 80 доларів за барель), для реалізації цього проекту необхідний технологічний прорив. Зменшенню нафтових цін сприятиме і відкриття значних нетрадиційних (важковидобувних) запасів нафти: протягом останніх п’яти років були відкриті нетрадиційні запаси нафти більш ніж на 1 трильйон барелів, що еквівалентно більш ніж 30 років поставок. Питання знову ж в ціні її видобутку.
У трирічний бюджет Росії на 2014-2016 роки закладена ціна на нафту на рівні 93 долара за барель в 2014 році, 95 доларів за барель – в 2015 і 2016 роках. Потім цей прогноз підвищувався, і навіть зараз російська влада впевнена у сприятливій для них динаміці нафтових цін: так, за словами заступника міністра економічного розвитку Андрія Клепача, прогноз середньорічної ціни на нафту вкотре підвищений – до 104 доларів за барель. Поки що зовнішня кон’юнктура не загрожує збалансованості бюджету, але вже в найближчому майбутньому цей тренд може змінитися. Так, за щоквартальним прогнозом Saхо Bank (великої європейської інвестиційної компанії з банківським статусом), в 1-му півріччі 2015 року слід чекати на падіння вартості сировини, у тому числі сирої нафти. Банк радить інвесторам фіксувати прибуток в 3-му кварталі 2014 року. Прогнози міжнародних фінансових організацій, таких як МВФ і Світовий банк, також вказують на зниження цін у середньостроковій перспективі.
Загроза знизу
Політична ситуація в світі не сприяє зростанню цін на нафту – це стосується як попиту, так і пропозиції на чорне золото в рамках світової економіки. «З боку попиту на ринки тисне динаміка ВВП найбільшого споживача нафти – економіки Китаю, яка продовжує сповільнюватися, – говорить провідний експерт Центру макроекономічного аналізу і короткострокового прогнозування (ЦМАКП) Олександр Апокін, – також в “мінус” грає, збільшуючи чутливість до негативних шоків, фактор ліквідності у вигляді згортання стимулювання ФРС». З боку пропозиції зниженню цін на нафту сприятиме рішення іранської проблеми, стабілізація ситуації в Сирії і, можливо, Лівії, зазначає експерт. Політичні ризики в міжнародних відносинах, як правило, лише підганяють зростання нафтових цін, але зараз ситуація така, що, незважаючи на достаток ризиків і міжнародну напруженість (пов’язану, зокрема, з обстановкою в Україні), ціни на нафту не будуть реагувати на них. «Запобігти падіння цін на нафту міг би новий сплеск політичних ризиків. Однак для Ірану очікується нове скорочення санкцій (негативно для цін на нафту), а санкції для Росії поки що не зачіпають безпосередньо ринок нафти», – вважає Апокін.
Якщо ціни на нафту знизяться, це може зробити бюджетні зобов’язання країни складно здійсненними. Нафта (з нафтопродуктами) і газ – це 70 відсотків вартості всього російського експорту, доходи бюджету знаходяться в прямій залежності від нього. Однак на руку бюджету зіграв інший процес – плавна девальвація національної валюти, яка триває в Росії з січня цього року. Тому, якщо бюджет і програє через падіння цін на нафту, номінально він буде наповнений рублями через ослаблення вартості національної валюти. «З урахуванням ослаблення рубля і можливого перегляду планових показників російський бюджет за підсумками року може стати профіцитним. Стійкість бюджетної конструкції і контроль рівня інфляції, на мою думку, є одними з найбільш важливих аспектів з точки зору макроекономічної політики Росії на сучасному етапі», – говорить директор департаменту управління ресурсами Інвестторгбанка Олег Тежельніков. Зараз бюджет умовно збалансований як дефіцитний (дефіцит не перевищує 1 відсоток). Але зменшення ціни на нафту до 80 доларів за барель вже спричинить втрату приблизно 2 відсотків ВВП, підрахували фахівці, і ніякий ефект девальвації тоді не зможе зробити бюджет профіцитним.
Останнє глибоке падіння нафтових цін спостерігалося в 2009 році – тоді, на тлі світової економічної кризи, вони опускалися нижче 45 доларів за барель. Російська економіка тоді пішла в мінус. І зараз стрибки цін на нафту відстежують як індикатор майбутнього російської економіки. На сьогодні таких катастрофічних прогнозів немає – ціни будуть знижуватися досить довго, але різких стрибків не буде. «До початку військових дій в Лівії ціна на нафту становила 75-80 доларів за барель, відповідно, це є рівнем, до якого теоретично цей показник може знову повернутися», – вважає аналітик аудиторсько-консалтингової групи «Градієнт Альфа» Єгор Двінянін.
Загроза знизу
Але навряд чи саме події в Лівії можуть стати основною причиною для падіння нафтових цін, нехай і поступового: «Незважаючи на те що вже до 2013 року виробництво нафти в цій країні відновило докризовий рівень, вартість чорного золота не знизилася. З іншого боку, коли влітку 2013 року виникли проблеми з нафтопроводом і, відповідно, з експортом нафти, ми також не бачили різкого зростання ціни на нафту. Таким чином, очевидно, що нинішнє рішення про відкриття експортних терміналів якщо і вплине на ситуацію, то не дуже значно. У Лівії триває конфлікт уряду і повстанців, яким підконтрольні основні нафтовидобувні області, і кінця цьому конфлікту не видно. А це означає, що ціна на нафту поки що залишатиметься високою», – резюмує експерт.
Не тільки розширення пропозиції, але і звуження попиту готове підштовхнути ціни вниз. Нова фаза економічної кризи характеризується серйозним гальмуванням економічного зростання в країн – а це, перш за все, удар по споживанню. «Ціна на нафту марки WTI до середини року може знизитися до позначки 70 доларів за барель. Подібне зниження зробить серйозний вплив на курс рубля, який може знизитися до позначки в 38-39 рублів за долар. Зниження курсу рубля буде проявлятися в темпах зростання інфляції і поставить ЦБ РФ в безвихідне становище, коли темпи зростання економіки будуть низькі, а стимулювати економічне зростання буде неможливо зниженням ставки рефінансування через високі темпи інфляції», – відзначає аналітик MFX Broker Сергій Некрасов.
Але навіть якщо ціна на нафту не впаде, загальний добробут і рівень життя можуть знизитися: виною всьому – економічна криза, і одна з її особливостей саме в тому, що ціни на нафту більше не є драйвером економічного зростання в країні.
Багато аналітиків говорять про те, що зараз фактор високих цін на нафту перестає бути визначальним для російської економіки – тобто навіть дорога нафта не стає локомотивом економічного зростання. А з ним справи йдуть неважливо: у квітні Мінекономрозвитку знизило прогноз зростання економіки в 2014 році до 1,1 відсотка. Це ще не повновага рецесія, як в 2008-2009 році, але дуже глибока стагнація, особливо в обробних галузях промисловості. І поки не знайдений новий драйвер зростання, оживити російську економіку буде нездатне навіть дворазове зростання цін на сировину. «Стан платіжного балансу погіршується через відтік капіталу, а бюджет все складніше збалансувати через зростання державних витрат. Це може призвести до зниження зайнятості і падіння рівня життя навіть за стабільних цін на нафту», – вважає начальник аналітичного департаменту керуючої компанії «Російський стандарт» Сергій Суверов. Важлива межа для Росії – позначка у 100 доларів за барель: короткострокове зниження цін на нафту до цієї межі не може бути загрозою для країни, вважає він. Втім, навіть такі відносно високі ціни не рятують економіку від стагнації, а рубль від зниження.
І незважаючи на це, Росія зацікавлена ​​в підтримці високої ціни на нафту як з точки зору хоча б часткового відновлення економічного зростання, так і збалансованості бюджету країни. «Серйозних змін у структурі невідновних природних ресурсів поки що не видно, наш середньостроковий прогноз становить в межах 95-110 доларів США за барель», – заявив Олег Тежельніков.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас