Угорщина технічно готова поставляти газ в Україну - заява МЗС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина технічно готова поставляти газ в Україну - заява МЗС

Енергетика
728
Угорщина готова постачати природний газ в Україну. За словами глави угорського МЗС Яноша Мартоньї, технічно все підготовлено для початку реверсних поставок, передає Reuters.
Мартоньї зазначив, що Будапешт підтримує територіальну цілісність України, і заявив, що “анексія Криму Росією незаконна”. Зараз Угорщина отримує більшу частину газу з Росії через трубопровід, який проходить українською територією.
Україна постала перед проблемою джерела поставок після різкого загострення відносин з Росією через ситуацію в Криму. У грудні Росія планувала значно знизити ціну на газ для України, однак після повалення Віктора Януковича від цих планів було вирішено відмовитися. Глава Газпрому Олексій Міллер заявив, що з 1 квітня 2014р. ціна за газ для України становитиме 485,5 дол за 1 тис. куб. м газу. У березні Газпром поставив Україні 1,95 млрд куб. м газу, проте оплату не отримав.
За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, Київ готовий розраховувати на російський газ, але тільки за “справедливою ціною”. Російський президент Володимир Путін вважає, що в ситуації постійних неплатежів за газ з боку української влади потрібно стягувати за газ передоплату на місяць вперед. За словами міністра енергетики РФ Олександра Новака, борг України перед Росією за газ на 9 квітня 2014р. становить $2,238 млрд.
Київ розглядає в якості альтернативного джерела газу реверсні поставки зі Словаччини. Однак, за словами Продана, влада держави не може піти на поставки газу в Україну через існуючі домовленості з Газпромом. Наступного тижня переговори з приводу реверсних поставок мають продовжитися. Організація такого реверсу дозволила б поставляти в Україну до 20 млрд куб. м газу. Голова МЗС Словаччини Мирослав Лайчак заявив, що угода між державами не може йти врозріз із зобов’язаннями Братислави, проте він впевнений, що угоду про постачання буде укладено, передає словацьке агентство TASR. Словацький прем’єр-міністр Роберт Фіко 8 квітня в телефонній розмові з віце-президентом США Джо Байденом заявив, що Словаччина готова до всіх необхідних кроків для організації реверсу в Україну.
Загальна пропускна спроможність існуючих в Україні зараз реверсних напрямків з Польщі та Угорщини становить 7,2 млрд куб. м.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас