Україна виправить ситуацію з ганебним рекордом за зверненням громадян до Європейського суду з прав людини - обіцянка Генпрокурора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна виправить ситуацію з ганебним рекордом за зверненням громадян до Європейського суду з прав людини - обіцянка Генпрокурора

Кримінал
529
В Україні триває робота щодо подальших перетворень у сфері кримінальної юстиції. Про це заявив виконуючий обов’язки Генерального прокурора України Олег Махницький під час зустрічі з Головою Європейського суду з прав людини Діном Шпильманом в рамках візиту делегації Генпрокуратури до Ради Європи, м. Страсбург.
Олег Махницький зазначив, що він як голова Генеральної прокуратури України – органу, на який покладено здійснення нагляду за дотриманням законності в ході досудового розслідування кримінальних правопорушень, усвідомлює, що потрібно докласти чимало зусиль для повного забезпечення неухильного виконання положень Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, а також гуманних новел нещодавно прийнятого нового Кримінального процесуального кодексу.
Зі свого боку Голова Європейського суду з прав людини Дін Шпільман констатував, що на сьогодні Україна стала рекордсменом за кількістю звернень громадян до Європейського суду з прав людини, зайнявши 1 місце.
“На розгляді суду зараз знаходяться 16 тис. скарг від українців. Нам зрозумілі причини цього, ми сподіваємося, що новий уряд вирішить системні проблеми, зокрема, застосування правоохоронцями тортур, щоб виправити ситуацію”, – зазначив Голова ЄСПЛ Дін Шпільман і пообіцяв, що ЄСПЛ буде надавати всю необхідну допомогу, в т.ч. експертну.
Також виконуючий обов’язки Генпрокурора детально зупинився на зазначених новелах КПК, зазначивши, що “вони є прогресивними”, адже тепер існують “розумні терміни розслідування”, передбачена можливість оскарження їх недотримання прокурору вищого рівня, запроваджено інститут слідчого судді і розширений судовий контроль за виробництвом досудового розслідування на всіх його стадіях. Крім того розширено перелік заходів, до яких введено домашній арешт, який зараз активно обирається судами.
Серед основних завдань сучасності Олег Махницький назвав необхідність реформування правоохоронних органів, зокрема, органів забезпечення ефективності їх діяльності, дотримання принципу верховенства права, прозорості та підзвітності суспільству.
У рамках цієї роботи одним з першочергових заходів є необхідність підготовки базового документа – проекту Закону України “Про Концепцію реформування правоохоронної системи України”, який має визначати систему правоохоронних органів, встановлювати критерії щодо їх статусу, розподіл повноважень із зазначенням ролі і місця кожного в правоохоронній діяльності т.д.
“Я розумію, що питання, які щороку з’являлися в рішеннях Європейського суду з прав людини, не є новими. Можна говорити про певні тенденції. З одного боку – це бажання вирішити проблеми, з іншого – недостатність вжитих заходів. Причиною цього є те, що нам не вистачало системності і тому результат не був досягнутий”, – зазначив Олег Махницький і висловив упевненість у тому, що спільними зусиллями вдасться забезпечити неухильне дотримання в Україні Конвенції про захист прав і основних свобод людини. “Оптимізму в цьому питанні мені додає взаємне бажання розширення співпраці Генеральної прокуратури України та інститутів Ради Європи”, – акцентував в.о. Генерального прокурора України.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас