Рада прийняла новий закон "Про держзакупівлі" - з великими труднощами, і після декількох невдалих спроб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла новий закон "Про держзакупівлі" - з великими труднощами, і після декількох невдалих спроб

Казна та Політика
1746
Верховна Рада України після кількох невдалих спроб мінімальною кількістю голосів – 226 – все-таки змогла прийняти за основу і в цілому нову редакцію закону про державні закупівлі.
Профільний комітет відзначив, що в двомісячний термін до прийнятого закону будуть підготовлені необхідні правки, в тому числі про електронні торги.
Раніше, представляючи відповідну законодавчу ініціативу в парламенті, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що Кабінет міністрів пропонує обмежити фонд, в рамках якого будуть здійснюватися державні закупівлі на суму 300 млрд грн на рік, для всіх компаній, в структурі яких частка держави перевищує 51%.
“Ми хочемо практично ліквідувати процедуру закупівлі в одного учасника в тій формі, в якій вона існувала, коли її визначав або прем’єр, або президент”, – сказав він. Яценюк зазначив, що уряд також виступає за значне скорочення термінів здійснення державних закупівель – в два-три рази, “щоб школа, лікарня, дитячий садок швидко могли купувати”. Крім того, Кабмін пропонує надати право громадськості бути присутніми при проведенні держзакупівель, і посилити тим самим громадський контроль.
Водночас, прем’єр запропонував не включати до законопроекту норму про електронні торги, оскільки вона не відпрацьована в достатній мірі, і її прийняття може призвести до того, що вона може бути використана для уникнення прозорих закупівель. “Наша мета, зробити закупівлі прозорими, відкритими і конкурентними, що відповідають європейським стандартам”, – додав А.Яценюк.
У свою чергу в.о. президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов зазначив, що деякі депутати пропонували посилити блок електронних закупівель. Зокрема, досягнуто домовленості окремо розробити поправки з їх невідкладним подальшим прийняттям.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас