Держава "посунула" Ахметова з енергоекспортного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава "посунула" Ахметова з енергоекспортного ринку

Енергетика
1327
Монополія компаній Ріната Ахметова і близьких до нього структур на експорт української електроенергії (е/е) порушена. Через два роки “бездіяльності” державна компанія (ДК) “Укрінтеренерго” – колишній ключовий оператор цієї сфери – вперше викупила на аукціоні доступ до експортних перетинів з передачі струму за кордон, отримавши право протягом травня використовувати 150 МВт потужностей для поставок у напрямку Бурштинський енергоострів – енергосистеми Угорщини, Словаччини та Румунії, а також 75 МВт у напрямку Молдови. Придбання коштувало “Укрінтеренерго” 47,3 тис. грн ($3,98 тис. за курсом НБУ на 10 квітня). Примітно, що європейський напрям, за яке традиційно “відповідав” енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова, дістався цього разу іншому гравцеві, а “ДПЕК Східенерго” викупив лоти в напрямку Білорусі та Молдови за ціною 1000 грн./шт. ($84,25); всього на його долю випало 16 “активів”.
Хай живе “конкуренція”
Фактично з кінця 2011 року єдиним гравцем експортного енергоринку був холдинг Ахметова. Однак після вступу України в Європейське Енергоспівтовариство (ЄЕС) правила гри змінилися, і європейські партнери стали вимагати від нашої країни демонополізації поставок струму за кордон. Так, у вересні 2013 року заступник директора секретаріату ЄЕС Дірк Бушля нарікав, що український порядок проведення аукціонів не дозволяє всім зацікавленим учасникам ринку брати участь в торгах з доступу до пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту е/е. У ДТЕК же натякали, що не проти поділитися ласим напрямом бізнесу, пояснюючи це низькою рентабельністю подібних фінансових операцій через падіння цін на європейському енергоринку.
Незважаючи на всі “антимонопольні” наміри холдингу, і до 2014 року ситуація не суттєво змінилася. З чотирьох компаній, які брали участь у річному аукціоні з розподілу перетинів, реально в торгах брали участь лише “ДТЕК Східенерго” і “ДТЕК Трейдинг”. “Донбасенерго”, понад 60% акцій якої в серпні-2013 придбав “Енергоінвест Холдинг” бізнесмена Ігоря Гуменюка, відійшло 100 МВт молдавського напрямкиу. “Укрінтеренерго” же відігравало в торгах роль статиста; тоді тут свою пасивність вагалися пояснити. Цього разу в держкомпанії повідомили, що якщо підприємство не купувало потужності, то це не означає відсутність зацікавленості в даному напрямку.
Свій раптовий інтерес до експорту в “Укрінтеренерго” пояснили цілком грошовими інтересами. “Ми аналізуємо сформовану на ринку ситуацію, і за існуючого на сьогодні курсі євро і рівні цін на європейській біржі експорт електроенергії економічно доцільний”, – конкретизувала Delo.UA Леона Авіженіс, начальник управління комерційною діяльністю ЦК. За даними європейської енергобіржу EPEX SPOT, 10 квітня базова вартість 1 МВт-год е/е для країн Євросоюзу становила майже 40 євро ($55,18 за курсом ЄЦБ); при цьому курс європейської валюти до української був встановлений Нацбанком України на рівні 1636,1330 грн/євро.
У свою чергу прес-служба компанії ДТЕК зазначила, що “курсова різниця стимулювала економічний інтерес до експорту інших енергокомпаній, що раніше не брали участь в торгах через низьку вартість електроенергії в Європі”.
Минулого року представники компанії-монополіста скаржилися, що експорт е/е є збитковим і компанія йде на такі заходи тільки заради спалювання вугілля. “Ми купуємо енергію по 49-50 євро ($67,6-69; на той момент вартість е/е, призначеної для постачань за кордон, була встановлена ​​державним регулятором на рівні 480 грн/МВт-год) за МВТ-год, а продаємо в середньому за 42 євро ($58). Якщо хтось скаже, що готовий забезпечити наші обсяги експорту та гарантувати завантаження потужностей, – ми готові поступитися місцем”, – обіцяв влітку-2013 Максим Тимченко, генеральний директор холдингу ДТЕК. Зараз же в прес-службі ДТЕК знову “привітали” конкуренцію на ринку і появу нових учасників, здатних завантажити генеруючі потужності і забезпечити спалювання українського вугілля. “Завдяки лібералізації ринку в 2009 році (з початку дії аукціонної системи – Ред.) Експортні поставки е/е до 2013 року зросли більш ніж у 2 рази – до 9,8 млрд кВт-год, і вийшли на рівень 2006 року”, – відзначили нашому виданню в компанії.
Енергетичні ілюзіоністи
Цікавий і інший момент – фактично всі перетини загальною потужністю 645 МВт були викуплені структурами ДТЕК на річному аукціоні. Звідки ж “Укренерго” – оператор національних енергомереж – “витягнув” нинішні 150 МВт? Власне, ці потужності з’явилися на аукціоні ще 1 квітня і були вдало викуплені ДТЕК за 10 тис. грн ($842,45) – за стартовою ціною. А ось у переможця травневого аукціону – “Укрінтеренерго” – зазначили, що на аукціон були виставлені додаткові потужності, тому компанія змогла придбати лот.
Причину появи нових лотів в “Укренерго” нашому кореспондентові не пояснили. Проте джерело Delo.UA на ринку повідомило, що викид додаткових потужностей на аукціон пов’язаний з ремонтом деяких чинних міжнародних енергомагістралей. Зокрема, за його словами, була виведена в ремонт ділянка лінії 750 кВ “Вінниця-Альбертирша”, яка забезпечує електроенергією Угорщину. “Така ситуація може тривати все літо”, – зазначив співрозмовник нашого видання.
Джерело також повідомило, що останнім часом спостерігається падіння експорту електроенергії у напрямку Центральної Європи у зв’язку з тим, що Польща значно знизила споживання е/е, проте повідомити показник падіння поставок не зміг. Дані про використання струму за I квартал-2014 на сайті Управління з регулювання в енергетиці та Міністерства економіки Польщі поки що відсутні.
Куди більше експертів галузі турбує те, що ДТЕК відмовився від “викинутих” на аукціон додаткових перетинів. За нинішньої девальвації гривні чистий прибуток від євроугоди оцінюють близько 5,3 млн грн ($0,45 млн). І для держкомпанії ця сума буде аж ніяк не зайвою – чистий прибуток “Укрінтеренерго” в 2013 році становив 3,3 млн грн ($0,28 млн) проти збитку у розмірі 29,5 млн. грн ($2,48 млн) роком раніше, а виручка зросла на 9%, до 999 млн грн ($84,16 млн).
Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич припускає, що екс-монополіст міг дозволити заробити ці гроші державній компанії тільки в разі досягнутих політичних домовленостей. Він також припустив, що ДТЕК хоче показати – в результаті змін в Україні на ринку існує конкуренція, і тим самим заспокоїти іноземних учасників ринку.
Є й ложка дьогтю в експортній історії. Так, відповідно до аукціонного протоколу, з 13 по 31 травня навіть за наявності доступу до перетину пропускна здатність лінії буде відсутня, що означає – “Укрінтеренерго” отримає шанс поставити струм в Європу всього протягом двох тижнів, що може негативно позначитися і на виручці, банально її “переполовинивши”. Оцінити доцільність придбання державної компанії можна буде після перших фінансових результатів. Якщо компанія продемонструє позитивні показники, заяви представників ДТЕК про нерентабельність експорту е/е в поточному році виявляться, як мінімум, сумнівними.
Любов Петрушко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас