Новий курс долара загрожує безробіттям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий курс долара загрожує безробіттям

Валюта
9683
Економісти говорять, що дорогий долар вбиває економіку. «Імпорт вже почав згортатися. Компанії-імпортери – це 10-15% робочих місць, тож в Україні буде падати зайнятість. При цьому стане зростати інфляція: за такої девальвації її рівень перевищить 20%, адже дорожчати почнуть не тільки імпортні товари, але і всі інші, в ціну яких буде закладатися паливо, що подорожчало. Окреме питання – реакція економіки на газ, що подорожчав, ціна якого теж прив’язується до курсу», – сказав «Вістям» головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.
Програють від обвалу гривні й банки, яким все гірше платять за доларовими іпотеками, активніше знімаючи при цьому гривневі депозити.
Попит зріс
При цьому люди знову кинулися скуповувати валюту. «Для багатьох відмітка 12 грн/$ стала психологічним бар’єром, і вчора попит на готівковий долар збільшився як мінімум на чверть», – визнав головний економіст казначейства банку «Нацкредит» Володимир Фенюк.
Фінансисти сподіваються, що влада знайде спосіб вплинути на експортерів. І ті почнуть повертати в Україну валютну виручку. «Думаю, подорожчання долара буде тимчасовим, і ми побачимо відкат. Причому він може бути досить значний – аж до 10 грн/$», – вважає Ігор Львов.
Курс злетів
Безготівковий курс гривні в середу обвалився нижче психологічної позначки – 12 грн/$. Завершилися торги на міжбанку на рівні 12,45 грн/$, хоча реально більшість операцій укладалася в рамках 12,10-12,15 грн/$. Приблизно на такому рівні сьогодні буде курс і в обмінниках.
Історичний обвал гривні пояснюють політичною нестабільністю і бажанням експортерів на ній заробити, а також збільшеним попитом на валюту з боку населення.
Олена Лисенко, Ольга Галицька
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас