Україна вийшла в лідери за кількістю Bitcoin-бізнесменів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вийшла в лідери за кількістю Bitcoin-бізнесменів

Особисті фінанси
5922
Минулої суботи в Києві пройшла перша зустріч ентузіастів-підприємців, на якій було прийнято рішення створити Bitcoin Foundation Ukraine (BFU). Це перша громадська організація, метою якої буде розвиток Bitcoin (і інших кріптовалют) на території України.
Початок
Створення галузевого об’єднання BFU пов’язано з тим, що в Україні почали з’являтися перші компанії та окремі підприємці, які бажають заробити на Bitcoin. У березні екс-менеджер мобільного оператора CDMA Ukraine Михайло Чобанян відкрив перше в Україні агентство з обміну кріптовалюти Kuna з фізичним офісом, куди можуть приходити клієнти і купувати біткойни за готівку.
Один біткойн станом на вчорашній вечір коштував 5273 грн. Компанія Чобаняна орієнтована на масовий ринок. Навіть якщо українець зараз захоче купити кріптовалюту самостійно, технічно зробити це йому буде нелегко і небезпечно. Тому Kuna бере 5% за кожну проведену транзакцію, аналогічно як звичайний банк списує комісію за переведення або переказ коштів. «Раніше необхідно було довірити свої кошти невідомому сайту і його власникам, довго чекати на завершення проведення операції, пройти через кілька банківських систем оплат, залишаючи на кожному кроці певний відсоток комісії», – розповідає засновник агентства.
Зараз Чобанян планує розвивати в Україні мережу терміналів і регіональних представництв, через які можна буде купувати кріптовалюту: «Моя бізнес-модель полягає в продажі самого апарату (скоро буде створений) і комісії за підключення до його сервісу (за таким же принципом працює мережа терміналів qiwi). Тобто це буде бізнес для бізнесу. Для старту поставимо кілька своїх терміналів».
Ще один український Bitcoin-проект – Fruitwallet, заснований Максимом Крупишевим, також вступив до BFU. Спочатку Крупишев розвивав свій проект як платіжний Bitcoin-додаток для App Store. Але Apple «зачистила» свої магазини від всіх програм для зберігання та обміну кріптовалюти, і він створив власний онлайн-гаманець на окремому домені.
«Ми перші, хто використовував підхід захисту на рівні самого пристрою. Телефон або iPad сам є гаманцем. Якщо навіть зловмисник заволодіє паролями, він не зможе його пограбувати, не маючи пристрою. І навпаки – вкравши телефон, але не знаючи паролів, теж залишиться ні з чим», – розповідає творець сервісу. На сьогодні гаманцем Fruitwallet, за словами Крупишева, користуються для кишенькових розрахунків: оплатити каву в Каліфорнії, зняти гроші в лондонському банкоматі, направити дохід від роботи своїх обчислювальних комп’ютерних потужностей, зайнятих під обробку Bitcoin-операцій, одразу в гаманець.
Сірий кардинал біткойна
Опитані «Капіталом» підприємці кажуть, що проектів із супроводу обороту кріптовалюти в Україні досить багато. Але найчастіше вони вважають за краще залишатися в тіні. Зараз безліч українських розробників звернули свої погляди у бік кріптовалют, розповідає Крупишев: «Хлопці в Харкові допрацьовують свою біржу, в Тернополі Майнер (див. у словнику «майнінг») розробляють софт для передачі в довірче управління обчислювальних потужностей». За словами менеджера, багато бірж, популярних в Америці і Європі, базуються у Києві, але не присутні на українському ринку, вичікуючи слушного часу.
За приблизними оцінками Крупишева, 40% всіх угод укладаються на базі біржових Bitcoin-майданчиків з українським корінням і 15% всіх коштів за майнінг заробляють українці, що надають свої обчислювальні потужності під Bitcoin (дата-центри як в Україні, так і за її межами). «Можливо, хтось нишком торгує мільйонами на біржі, сидячи на кухні де-небудь на Троєщині, і про нього ніхто не знає», – інтригує менеджер.
Михайло Чобанян каже, що в країні неспроста спостерігається велика концентрація Bitcoin-фахівців. «Україна входить до п’ятірки лідерів за кількістю та якістю навчання і підготовки ІТ-фахівців. Звідси і високі рейтинги за кількістю так званих біткойн-нодів («вузлів»)», – зазначає він. За даними Bitcoin Foundation, Україна увійшла до топ-10 у світі за кількістю «вузлів» у всесвітній Bitcoin-мережі.
Кримська паніка
Водночас широка громадськість в Україні поки не обізнана навіть про сам факт існування Bitcoin, не кажучи вже про його властивості. «Як показують практика і наші спостереження, просунуті користувачі в основному використовують Bitcoin для довгострокових інвестицій, торгівлі на біржі кріптовалют і безкоштовних міжнародних платежів», – зазначає Чобанян. Українські «біткойнщики» вже мають свій оффлайн-майданчик – Satoshi Square Kiev. На ній збираються професіонали, аматори, майнери, трейдери і журналісти і проводять аукціон, де біткойни продаються учасникам за найвищу запропоновану ціну.
«Світовий досвід показує, що спочатку інтерес до неї проявляють гіки, потім – великі ІТ-компанії і нарешті – великий бізнес. Тобто поки біткойни узвичаяться серед споживачів товарів і послуг, країна повинна пережити кілька етапів», – міркує аналітик КІНТО Павло Ільяшенко. Основне питання зараз, за його словами, – чи виживе взагалі кріптовалюта.
Хоча інтерес до нового виду валюти серед звичайних користувачів у країні швидко зростає. Як показує статистика Google trends, в квітні все більше користувачів з Криму та східних регіонів країни почали шукати в мережі інформацію про те, що таке Bitcoin і як з ним поводитися. Севастополь потрапив на перше місце в рейтингу українських міст, де найбільше хочуть знати про Bitcoin. У той час як Київ пасе задніх.
Схід і південь почали цікавитися кріптовалютою неспроста: на тлі швидкої девальвації гривні, зникнення з банків готівкового долара і введення в обіг рубля криптографічні монетки, незважаючи на постійне коливання їх курсу, на загальному тлі виглядають досить стабільно. Хоча Ільяшенко каже, що велике коливання значень біткойна вирівняється нескоро – років через п’ять.
Неофіційно
Співрозмовники «Капіталу» стверджують, що інтерес до біткойна з боку інвесторів був би в рази більший, якби ця валюта отримала в Україні хоч якийсь офіційний статус. Платіжні системи, що працюють з кріптовалютою, юридично в Україні працювати не можуть, оскільки і Bitcoin як такий в країні де-факто і де-юре не існує. «Хоча і валютного ринку в Україні теж немає, але це не заважає обмінникам працювати, а українцям купувати валюту і витрачати її в інших країнах. Так само може вийти і з біткойнами в Україні, які працюватимуть на глобальний ринок», – міркує Павло Ільяшенко.
«Мені мало не кожен день пишуть і телефонують з різних країн. Хочуть інвестувати в роздріб біткойна. Але в нашій країні поки що немає для цього законодавчого поля», – нарікає Чобанян. «Коли в компанію заходять гроші, вони оподатковуються. Тобто якщо працювати з кріптовалютою легально і платити податки, при обміні доведеться встановлювати величезний відсоток. Якщо працювати в обхід законодавства України, така діяльність буде вважатися ухиленням від сплати податків», – попереджає засновник платіжної системи MoneyXy Юрій Чайка. Не слід забувати, що в багатьох країнах, таких як Росія, наприклад, у біткойна вже є офіційний статус – він заборонений.
Тому одним з ключових завдань BFU буде в тому числі і розробка нормативно-правових актів, які дозволять вивести учасників ринку Bitcoin з сірої зони. «Наша мета – створення таких законів та умов для розвитку ринку, за яких Україна зможе стати світовою столицею кріптовалют», – зазначає Михайло Чобанян. Сьогодні, на його думку, рівень розвитку Bitcoin нагадує інтернет в 1994 р.
Короткий словник основних термінів Bitcoin
BTC
BTC – позначення валюти біткойн. Воно може бути використано так само, як і USD для долара США замість $.
P2P ( peer-to-peer) мережа
Система, яка працює як організоване співтовариство (подібно до torrent-трекерів), даючи змогу кожному безпосередньо взаємодіяти з іншими. Мережа Bitcoin побудована таким чином, що кожен користувач транслює транзакції інших. Ключовий момент у тому, що жоден банк не повинен виступати в якості посередника.
Адреса
Bitcoin-адреса схожа на фізичну адресу або на еmail. Це єдина інформація, яку вам потрібно надати кому-небудь, щоб він заплатив вам біткойни. Єдина різниця в тому, що кожна адреса має бути використана тільки для однієї транзакції
Гаманець
Bitcoin-гаманець – еквівалент фізичного гаманця в мережі Bitcoin. Він містить приватний ключ (ключі), що дозволяє витрачати біткойни. Кожен Bitcoin-гаманець показує баланс всіх біткойнів, які він контролює, і так само, як фізичний, дозволяє заплатити конкретну суму конкретній людині. Він відрізняється від кредитних карт, з яких кошти списує продавець.
Підпис
Криптографічний підпис – це математичний механізм, що дозволяє кому-небудь довести право власності. Bitcoin-гаманець і його приватний ключ (ключі) пов’язані «математичної магією». Коли Bitcoin програмне забезпечення підписує транзакцію за допомогою правильного ключа і вся мережа бачить, що ключі збігаються, – витрачаються біткойни. Способу вгадати приватний ключ – немає.
Майнінг
Майнінг біткойнів – процес, що припускає використання апаратних ресурсів ПК з метою виконання математичних обчислень для підтвердження транзакцій і забезпечення безпеки мережі Bitcoin. В якості винагороди за свої послуги майнери отримують кошти за підтверджені транзакції – новостворювані біткойни.
Україна вийшла в лідери за кількістю Bitcoin-бізнесменів
Україна вийшла в лідери за кількістю Bitcoin-бізнесменів
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас