Уряд ввів "податок на збиток" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд ввів "податок на збиток" - експерт

Казна та Політика
3462
У кінці березня уряд ввів податок на пасивні доходи громадян, включаючи відсотки за депозитами. Відповідно до норм цього податку, пасивні доходи – це відсотки за депозитами, облігаціями, дивідендами, роялті й виручка від здачі в оренду нерухомості. Доходи оподатковуватимуться раз на рік за підсумками всього року на всю суму.
Дохід від 20 тис. грн і до 236 тис. грн обкладається податком 15% від доходу, доходи від 236 тис. грн до 1 млн. грн оподатковуватимуть за ставкою 20%, понад 1 млн грн – за ставкою 25%.
Оподаткування доходів зараз недоречне. Це буде податок на збиток, який спричинить великий відтік депозитів, вважає економіст, доктор економічних наук Олексій Лупоносов. Він вивчав законопроект про оподаткування доходів.
“Податком потрібно обкладати не дохід, а прибуток. А це велика різниця. Клієнт банку, наприклад, може отримати дохід за депозитом, а прибуток буде від’ємним. Наприклад, вкладник поклав під 16% річних на депозит у банк 100 тисяч гривень у грудні 2013 року, коли був курс 7,99 гривні за долар. У квітні американська валюта подорожчала майже на 35%, а офіційна інфляція становитиме 15,2%. Виходить до січня 2015 року ці вкладені 100 тисяч гривень знеціняться навіть з нарахованими банківськими відсотками, але з них все одно треба платити податок”, – зазначив Лупоносов.
Відповідно до прийнятого законопроекту, податок із прибутку стягуватимуть не банки, а Податкова служба.
“Вкладник повинен буде її відвідати й заплатити установлену суму податку. Ухилитися від оподаткування, поклавши невеликі суми в різні банки, буде неможливо, бо вклади кожної особи вираховуватимуться за ідентифікаційним кодом”, – розповів Лупоносов.
1 квітня у Мінфіні сказали, що цей податок поки вводитися не буде. Проте у офіційних виданнях ще не було матеріалу про скасування оподаткування доходів.
“Крім змістової складової цього законопроекту, у мене були ще й питання до технічної. А саме часу набуття дії цього податку. Адже відповідно до нашого законодавства, закон набуває чинності через рік після його прийняття. Та й реакція суспільства на цю ініціативу не сприяє наповненню бюджету. За останні місяці люди вже зняли близько 100 мільярдів гривень із депозитів. Купують за них іноземну валюту. Думаю, такий законопроект є наслідком того, що влада змінилася лише на верхній ланці. А на середній і нижчій, на жаль, працюють старі кадри, які зумисне дискредитують теперішню владу”, – підсумував Лупоносов.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас