Повний парадокс: депутати не змогли скасувати 20% ПДВ на ліки, їх імпорт зупинений — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повний парадокс: депутати не змогли скасувати 20% ПДВ на ліки, їх імпорт зупинений

Казна та Політика
4204
Парламентарії не підтримали внесення до порядку денного Верховної Ради законопроекту № 4637, покликаного вирішити колізію в оподаткуванні ліків і лікарських засобів.
Нагадаємо, Верховна Рада 27 березня прийняла закон про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні, яким передбачається встановлення 7% ставки ПДВ на лікарські засоби, а також деякі ВМП як імпортного, так і вітчизняного виробництва. Однак з тексту закону випало слово “ввезення”, тому до ліків з 1 квітня застосовуються загальні норми оподаткування (стягування 20% ПДВ замість 7%).
Після цього Міндоходів і зборів у своєму роз’ясненні вказало, що оподаткування ПДВ на лікарські засоби при ввезенні їх на митну територію України здійснюється на загальних підставах за ставкою 20%, а не 7%.
Це може привести до подорожчання імпортних лікарських засобів на 60-80%, повідомив заступник директора компанії SMD Євген Живодерников. “ Через девальвацію гривні ціни на лікарські засоби іноземного виробництва зростуть на 30% протягом одного-двох місяців. Введення ПДВ в розмірі 7% призведе до зростання цін ще на 21%. Якщо ПДВ на митниці становитиме 20%, то отримуємо ризик зростання цін на 70-80%. Це може бути непідйомним вантажем для споживача”, – сказав він.
На сьогодні ввезення в Україну імпортних ліків припинене, повідомив експерт асоціації “ФармУкраїна”, що об’єднує найбільших українських дистриб’юторів лікарських засобів, Денис Шевченко. “Ліки “зависли” на кордоні. Поставки не відбуваються. Імпортери та дистриб’ютори очікують, коли буде вирішене питання сплати ПДВ на ввезення ліків за ставкою 7%. Ми чекаємо на рішення цього тижня”, – сказав він.
При цьому Шевченко зазначив, що на сьогодні ліки, які повинні були бути завезені в Україну, з початку квітня або розвантажуються на митні склади, або залишаються в автомобілях. “Щось розвантажили в митні склади, щось стоїть в машинах. Щоб зберегти препарати, палять бензин, щоб працювали рефрижератори”, – сказав він.
За словами Шевченка, імпортери були змушені погодитися з тим, щоб платити 7%-ний ПДВ, однак, за його словами, “20% ніхто платити не буде”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас