Аптечне «ралі» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аптечне «ралі»

Казна та Політика
1369
Українці з побоюванням переступають пороги аптек. Колись занепокоєння викликала наявність потрібних ліків. Тепер головним чинником для занепокоєння є зростання не щодня, а щогодини вартості аптечних форм. Хто в цьому винен? Значною мірою подорожчання ліків, безперечно, зумовлене девальвацією гривні. Але, як розповів у понеділок журналістам заступник директора компанії SMD Євген Живодерников, тут відзначилося Міністерство доходів і зборів, яке ліквідується, але все ще діє на шкоду людям.
Роз’яснення, що його це відомство розіслало до митниць України минулої п’ятниці, може, за словами фахівця, призвести до подорожчання імпортних лікарських засобів на 60—80%. На переконання фіскального міністерства, податок на додану вартість на лікарські засоби при завезенні їх на митну територію України стягується на загальних підставах, тобто за ставкою 20%. Тим часом, Законом України «Про запобігання фінансовій катастрофі і створення передумов для економічного зростання в Україні» передбачено втричі меншу ставку — 7%.
Становище, за словами Живодерникова, таке. Через девальвацію гривні ціни на лікарські засоби іноземного виробництва зростуть на 30% протягом одного-двох місяців. Запровадження ПДВ у розмірі 7% теж не подарунок — воно призведе до зростання цін ще на 21%. «Але якщо ПДВ на митниці становитиме 20%, то отримуємо ризик зростання цін на 70—80%. Це може стати непосильним тягарем для споживача», — занепокоєний продавець ліків. При цьому він зазначає, що лікарські препарати вітчизняного виробництв через девальвацію гривні також можуть подорожчати майже на третину, але покупець помітить це дещо пізніше. Зростання цін на імпортні ліки стане для нього першим і дуже тривожним дзвінком.
Не зрадіють і імпортери медичної техніки, а разом з ними й пацієнти лікарень. Власник компанії «Інспе» Олег Мацех розповідає, що у п’ятницю, під час розмитнення виробів медичного призначення працівники львівської митниці повідомили, що розмитнять товар лише за ставкою ПДВ 20%. «Це приклад ручного регулювання і нехтування нормами законодавства, — наполягає Мацех і пояснює: — До листа Міндоходів митниця розмитнювала ліки та медвироби під 7%». Він обурюється: «За один день почало лихоманити ринок». Окрім Міндоходів у нього претензії і до Міністерства охорони здоров’я, яке «не висловило твердої офіційної позиції з цього питання».
У прес-службі члена парламентського комітету з питань охорони здоров’я Володимира Дудки «Інтерфаксу-Україна» повідомили, що депутат звернувся до прем’єр-міністра, міністра фінансів і першого заступника міністра доходів і зборів з проханням невідкладно роз’яснити митниці, що імпорт лікарських засобів і решти виробів медичного призначення оподатковується ПДВ за ставкою 7% відповідно до Закону «Про запобігання фінансовій катастрофі і створення передумов для економічного зростання».
Прес-служба цитує звернення депутата: «Під час представлення цього законопроекту прем’єр-міністр і міністр фінансів запевнили народних депутатів, що операції із завезення лікарських засобів і виробів медичного призначення на митну територію України і їх постачання оподатковуватимуться за ставкою 7%. Саме за такі зміни до Податкового кодексу проголосували народні депутати». На думку Дудки, вимоги платити 20% ПДВ на митно-пропускних пунктах є незаконними та безвідповідальними. Окрім того, що в результаті імпортні ліки можуть подорожчати майже на третину, за словами депутата, у лікарнях може виникнути дефіцит медикаментів. Адже 52% імпортних ліків, які держава купує для закладів охорони здоров’я, просто не буде завезено в Україну, оскільки їх ціна із врахуванням 20% ПДВ вища за ціну, дозволену чинними правилами цінового регулювання.
«День» звернувся по роз’яснення безпосередньо до Міндоходів і зборів, до Валерія Чорного, голови комісії із реалізації держбюджетів 2013—2014 років і з перевірки виконання Закону «Про протидію корупції в органах Міністерства доходів і зборів України». Валерій Іванович сказав, що у нього немає інформації щодо таких фактів, але порадив зацікавленим організаціям написати відповідні заяви на сайт міністерства, де є скринька комісії, або зателефонувати на гарячу лінію міністерства, де в комісії є окремий напрям. Можна надіслати заяву до міністерства безпосередньо на його ім’я. «Ми ухвалимо рішення відповідно до законодавства, і якщо там порушення є, — сказав В. Чорний, — то витрати буде компенсовано, а винних покарано».
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас