Буде судова революція: парламент прийняв закон про люстрацію суддів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Буде судова революція: парламент прийняв закон про люстрацію суддів

Казна та Політика
4563
Народні депутати проголосували за законопроект (№4378-1) про відновлення довіри до судової системи. Відповідне рішення підтримали 234 народних депутатів. Закон передбачає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції.
За пояснювальною запискою, документ визначає, що перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування тимчасової спеціальної комісії, порядок створення якої також визначений цим законом.
У законопроекті прописані випадки, коли суддя підлягає люстрації. Серед них – прийняття політичних рішень, таких, як обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій в Україні в період з 21 листопада 2013 р. до дня набрання чинності даного закону, винесення вироків.
Крім того, під люстрацію потраплять і ті судді, які виносили рішення про утримання під вартою, накладення адміністративних стягнень на учасників масових акцій в період з 21 листопада.
Також суддя підлягає перевірці, якщо раніше він виніс вирок людині, яка потім була визнана політичним в’язнем або якщо вирок був винесений через громадянську діяльність.
Крім того, підставою для перевірки можуть стати прийняті суддями рішення у справах, пов’язаних з проведенням виборів Верховної Ради 7-го скликання, скасуванням їх результатів або позбавлення статусу народного депутата парламентаріїв, обраних до парламенту 7-го скликання.
Суддя також підлягає перевірці, якщо приймав рішення, яке згодом Європейським судом з прав людини було визнано таким, що порушує Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод.
У перехідних положеннях зазначено, що з моменту набрання чинності цього закону повноваження членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються. Після чого ці органи формуються відповідно до чинного законодавства.
За словами народного депутата Анжеліки Лабунської, більшість оцінок Венеціанської комісії щодо цього законопроекту позитивні. Позитивні зміни простежуються в тому, що компетенція Вищої ради юстиції щодо рішення про звільнення суддів була переглянута. Таким чином роль Тимчасової спеціальної комісії була обмежена дослідженням окремих недоліків у роботі, висновки цієї комісії повинні подаватися до Вищої ради юстиції.
“Іншими словами це означає, що тимчасова комісія лише готує звіт про роботу, а остаточний розгляд і прийняття рішення належить до компетенції Вищої ради юстиції. Це допоможе гарантувати виконання Вищою радою юстиції її обов’язків відповідно до Конституції України”, – пояснює Лабунська на своїй сторінці в Facebook.
Крім того, за висновками ВК, вплив Верховної Ради на призначення окремих посад у судовій гілці влади значно зменшений. Також зменшені часові рамки процесу перевірки суддів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас