НБУ ввів нові тимчасові обмеження для стимулювання капіталізації банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ввів нові тимчасові обмеження для стимулювання капіталізації банків

Казна та Політика
4553
Національний банк України (НБУ) вирішив тимчасово заборонити банкам-порушникам економічних нормативів проведення низки операцій, щоб забезпечити стабільність діяльності та стимулювання капіталізації банків.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ від 7 квітня № 202: документ набирає чинності 8 квітня і діє до 7 травня 2014 року. Обмежувальні заходи поширюються на банки, у діяльності яких зафіксовані порушення економічних нормативів, лімітів загальної відкритої валютної позиції, пов’язаних із зростанням після 6 лютого 2014 року курсу іноземних валют до гривні.
Йдеться, серед іншого, про випадки зменшення регулятивного капіталу банків через формування резервів під кредити у інвалюті, які були укладені до 6 лютого (крім договорів, до яких після цієї дати вносилися зміни щодо збільшення строків використання активів, не пов’язані з реструктуризацією боргу, та/або збільшенням сум кредитів).
Крім того, обмеження стосуються банків, у яких через девальвацію гривні після 6 лютого спостерігається збільшення частки негативно класифікованих активів та/або збитки, викликані формуванням резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями.
НБУ заборонив банкам-порушникам на період дії цієї постанови, зокрема, надавати кредити без забезпечення, здійснювати активні операції з інсайдерами в частині укладення нових або пролонгації старих кредитних договорів.
Крім того, таким кредитно-фінансовим установам до 7 травня заборонено здійснювати дострокове погашення боргових цінних паперів власної емісії, за винятком випадків, коли дострокове погашення відбувається за ціною не вище 50% номіналу і не призводить до значного погіршення ліквідності банку.
За постановою, під забороною здійснення такими банками викупу власних акцій, придбання недержавних цінних паперів від свого імені, виплата дивідендів акціонерам або розподіл капіталу в будь-якій іншій формі, крім направлення прибутку на збільшення статутного капіталу.
Документом також передбачено заборону на дострокове повернення вкладів (депозитів) інсайдерам, виплату бонусів або премій керівникам банків, нарощування капітальних інвестицій за основними засобами та нематеріальними активами, які не беруть участі в проведенні банківських операцій (крім нерухомого майна, що перейшло у власність банку на підставі реалізації прав заставодержателя). Крім того, заборонені витрати на консультаційні послуги фінансового характеру та відкриття нових відокремлених підрозділів.
НБУ також вирішив зобов’язати банки розробити і надати НБУ до 14 квітня поточного року детальні плани з усунення відповідних недоліків та порушень: такі плани повинні бути затверджені правлінням (радою директорів) і підписані головами правлінь та спостережних рад банків.
Разом з тим, генеральному департаменту банківського нагляду та територіальним управлінням Нацбанку протягом дії цієї постанови доручено враховувати при визначенні адекватних заходів впливу до фінустанов показники діяльності банківської системи, а також своєчасність і повноту виконання банками своїх зобов’язань перед кредиторами та вкладниками, що повинно підтверджуватися відсутністю скарг і документів, невиконаних у строк з вини банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас