Росіяни зможуть купувати авіаквитки дешевше, але без можливості їх повернення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни зможуть купувати авіаквитки дешевше, але без можливості їх повернення

Світ
397
Депутати Державної думи відразу в другому і третьому читаннях прийняли внесений урядом РФ закон про так звані неповоротні квитки. Він дає авіакомпаніям право продавати квитки, за повернення яких пасажир не отримує компенсації.
Авіаперевізники в будь-якому випадку будуть індивідуально визначати співвідношення поворотних і неповоротних квитків, пишуть “Новые Известия”, і згадують негативний досвід створення російських дискаунтерів.
Сьогодні, відповідно до норм Повітряного кодексу, пасажир має право в будь-який момент відмовитися від польоту і здати квиток. Якщо він робить це більш ніж за 24 години до закінчення часу реєстрації на рейс, то вартість квитка відшкодовується йому в повному розмірі. Якщо менше ніж за 24 години, то авіакомпанія стягує штраф у розмірі до 25% від вартості квитка. Якщо про відмову від польоту пасажир повідомляє перевізника після закінчення часу реєстрації, то плата за квиток не повертається зовсім.
Щоб компенсувати втрати від можливої відмови, авіакомпанії закладають цей ризик в тариф. За даними Мінтрансу, щорічно від квитків відмовляються близько 8% пасажирів, в результаті інші клієнти переплачують до 22,7 млрд. рублів.
Введення неповоротних квитків означає, що у разі відмови пасажира від квитка, незалежно від часу до вильоту, його вартість повернута не буде. Проте закон передбачає деякі винятки. Пасажир в будь-якому випадку отримає своє відшкодування, якщо причиною його відмови від польоту послужила, наприклад, раптова хвороба його самого або члена сім’ї, який прямоє з ним (чоловік, дружина, батьки, діти) або близького родича (дідусі, бабусі, онуки, брати і сестри), а також у разі смерті члена сім’ї чи через затримку відправлення повітряного судна.
Продавати квитки за безповоротними тарифами авіакомпанії зможуть розпочати вже цього літа. Як вказано в пояснювальній записці до законопроекту, квитки в рамках таких тарифів можуть коштувати до 10-15% дешевше від звичайних.
Іноземні перевізники вже давно пропонують своїм пасажирам неповоротні тарифи, що робить їх більш конкурентоспроможними порівняно з російськими компаніями. Найбільш успішно неповоротні квитки реалізують бюджетні авіакомпанії. Так, наприклад, один з найбільших європейських дискаунтерів Ryanair за 2013 рік перевіз 81,7 млн пасажирів. А сумарний пасажиропотік всіх російських авіаперевізників склав 84,4 млн осіб.
Досвід створення бюджетних авіакомпаній на території Росії поки не увінчався успіхом. Дві попередні спроби – Sky Express і “Авіанова” – закінчилися швидким банкрутством і переходом в розряд традиційних авіаперевізників.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас