Оренда квартир в Києві різко подешевшала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда квартир в Києві різко подешевшала

Нерухомість
2740
У березні в столиці різко впав інтерес до оренди житла: було здано всього 506 квартир. «Це просто мізерна цифра, особливо якщо порівняти з активністю до кризи: у серпні-вересні 2013-го було укладено угод оренди майже 2 тисячі, в листопаді-грудні – по 1300, в лютому – 704», – навів «Вістям» статистику аналітик SV Development Сергій Костецький. Структура попиту при цьому не змінилася: найчастіше знімали однокімнатні квартири (45% угод), 42% припадає на двокімнатні квартири і 13% на об’єкти з трьома кімнатами і більше. Причому більше половини угод (55%) припало на квартири середнього сегмента – вартістю від 4,5 грн до 7 тис. на місяць, в ціновій категорії до 4,5 тис. грн було здано 40% і лише 5% у категорії понад 7 тис. гривень.
За даними порталу Address.ua, за останні два місяці відчутно знизилася не тільки кількість угод, але й інтерес до оренди: за лютий 2014 року кількість відвідувань розділу «Здають. Київ» зменшилася на 53% порівняно з січнем. «А березень показав ще на 70% менше потенційних орендарів, які шукали квартири на нашому порталі, ніж у березні 2013-го», – говорить фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua Світлана Артюхова.
ГОСПОДАРІ ГОТОВІ ТОРГУВАТИСЯ
У січні, коли економічна і політична криза загострилася, багато господарів вирішили перечекати, і почали масово знімати свої оголошення (з сайтів і з баз агентств нерухомості). Зараз же ринок почав потроху активізуватися. «Якщо в грудні було близько 30 тисяч оголошень про оренду житла, а в січні воно впало вдвічі (пропонувалося менше 15 тисяч варіантів), то зараз кількість оголошень піднялася до 20 тисяч», – пояснює Сергій Костецький.
Частина господарів житла намагалися якщо не зафіксувати ціну в доларі, то хоча б підняти її у гривні. І почали втрачати орендарів. «Ми знімали квартиру півтора року за 4 тис. грн. Наприкінці лютого прийшла господиня і сказала, що долар подорожчав, життя стало дорожче, отже замість 4 тис. грн ми повинні платити 4,5 тис. Вирішили з’їхати і шукати іншу квартиру», – розповідає Анна.
Таких «жадібних» господарів, за спостереженнями ріелторів, не більше 10%. Решта усвідомлюють, що зараз пропозиція у вісім разів вище попиту, так що за стабільного наймача доводиться боротися. Тим більше напередодні «мертвого» сезону. «У березні господарі ще могли вередувати, вичікувати, а зараз змушені скидати ціни. Залишається по суті два тижні, щоб укласти угоди, потім почнуться свята: Великдень, потім травневі, потім червень, коли з’їжджають студенти… », – зазначив ріелтор Дмитро Ісоков.
Саме тому навесні оренда почала дешевшати. За даними Address.ua, минулого місяця (порівняно з березнем-2013) ціна оренди однокімнатних і двокімнатних квартир знизилася в гривні на 16%, трикімнатних – на 11%. «Якщо попит буде падати такими ж темпами, є шанс побачити до літа зменшення орендної ціни за деякими об’єктами вдвічі (порівняно з початком року)», – прогнозує Ісоков.
Наприклад, п’ятикімнатна квартира на Оболонській набережній пропонувалася восени за $1,5 тис., тобто за тодішнім курсом 8,2 грн/$ за 12,3 тис. грн. Зараз господарі готові здати за 10,5-11 тис. грн. Причому згодні комунальні платежі оплачувати самі і приймати орендну плату по безналу. Двокімнатна квартира на Подолі по вул. Гречко впала в ціні з 3,5 тис. грн до 3 тис. Квартира в новобудові на Маяковського з 4,5 тис. грн до 4 тис. Дуже рідко – буквально в одиничних випадках, з ініціативи орендаря – зниження йде за ставками вже укладених договорів. «У людей бувають тимчасові труднощі. Мені телефонують господарі: наймачам урізали зарплату, вони не можуть платити стільки, скільки раніше, знайди нам інших. Але я раджу: тримайтеся за людей. Зараз дуже складно знайти нового орендаря, краще піти назустріч і знизити ціну», – говорить Ісоков.
НОВІ ТЕНДЕНЦІЇ
Купують під хороші новини
Якщо ринок оренди почав затихати, то продажі квартир стали поступово оживати. «Цього року була цікава тенденція: у грудні-січні підскочив попит, і продажі виросли, хоча зазвичай це мертві місяці. Але потім на тлі всіх подій в країні ринок завмер. Коли загострення пристрастей спало, попит та продажі прийшов в норму. У березні, наприклад, такий самий рівень продажів, як і минулого року», – повідомила «Вістям» незалежний експерт АН «Абсолют Ріелті»Тетяна Анатоліївна. Підтвердили нам цю тенденцію і в АН «Сезам».
Щоправда, відроджений попит безпосередньо залежить від новин і політичних прогнозів. «Як тільки по телевізору заговорять про війну, одразу тиша на кілька днів – жодного дзвінка від покупців. Нещодавно пустили слух, що через п’ять днів розпочнеться війна. Так тиша була – жодного дзвінка. А потім через кілька днів ситуація нормалізувалася», – зазначила експерт.
Власники скидають ціну
Доларові ціни на київське житло продовжують падати у зв’язку із зростанням курсу іноземної валюти. Більшості продавців нічого не залишається, окрім як зафіксувати ціну в гривні. «Ціни в доларах впали значно. Наприклад, квартира на Оболоні, яка раніше виставлялася за $65-70 тис., тепер коштує $55 тис. На Троєщині двокімнатну можна взяти за $60 тис. Нерухомість – не той ринок, де йде плавне зниження цін. Тут все різко, стрибкоподібно. Квартира не продається – господар скидає ціну», – пояснив «Вістям» тенденцію директор АН «Сезам» Станіслав Шульга.
Окремі продавці намагаються зберегти доларову вартість на докризовому рівні, але це стопорить продажі. «Такі випадки, коли людина продає квартиру 100 років, були і є завжди. Я 15 років тому прийшов на ринок, моїм першим клієнтом стала жінка, яка продавала квартиру. Їй потрібно було на дві тисячі доларів більше, ніж пропонували покупці. Вона досі продає цю квартиру», – говорить експерт, запевняючи, що ті, хто дійсно зацікавлений в угоді, знижують ціну.
Зацікавилися заставами
Нова тенденція – почав зростати попит на заставну нерухомість, яку реалізовують банки (після виселення кредитних неплатників). «Раніше ці ціни здавалися високими. Але вони – у гривні і зараз стали виглядати привабливіше на тлі пропозицій в доларі (курс якого зростає), у випадках, коли продавці продовжують наполягати на валютній прив’язці», – пояснив «Вістям» Шульга.
У банках підтверджують, що за рахунок зростання курсу долара окремі варіанти з продажу нерухомості стали більш привабливими. «Дійсно, впали в ціні квартири, які виставлялися на продаж у ході виконавчого провадження – за судовими рішеннями», – пояснює директор департаменту по роботі з проблемними активами фізосіб VAB банку Дмитро Жаданов. За словами експерта, курс долара, за яким розраховуватиметься ціна квартири, фіксується на момент подачі позову до суду, а справа може розглядатися рік-два. Тож коли судове рішення виноситься і квартира виставляється на продаж, банки зобов’язані конвертувати гривню у валюту за курсом, зафіксованим в заяві дворічної давнини.
До того ж дешевшають (у валютному еквіваленті) і продавані банками квартири, оформлені під заставу гривневих кредитів. Хоча таких продажів небагато. «У нашому банку таких продажів немає. Більшість заставного майна – за доларовими заставами, і його ціна прив’язана до курсу валюти. Випадків з гривневими заставами – одиниці», – пояснює Жаданов.
На тему Експерти побоюються «заморозки» будівництва в Україні
ВСКЛАДЧИНУ: ТАКА ОРЕНДА НЕСИЛЬНО Б’Є ПО КИШЕНІ
Оренда квартири «вскладчину на двох» за півроку кризи трансформувалася в орендовану комуналку, заради економії люди готові жити і по троє-четверо. «Днями показував клієнтам варіант двушки поруч з метро «Шевченко» за 4,5 тис. грн. Вони збираються там жити вчотирьох, тобто на душу вийде трохи більше тисячі на місяць. Досить часто останнім часом двушку знімають дві сім’ї або група студентів. Днями здав гостинку в Голосієво за 2,5 тис. трьом студентам, правда, без пральної машини», – розповів ріелтор Дмитро Ісоков.
ЗДАЮТЬ СВОЮ КВАРТИРУ І ЗНІМАЮТЬ БЛИЖЧЕ ДО РОБОТИ
Щоб заощадити час і кошти можна шукати зйомне житло поруч з роботою. «Намагаюся переконувати: навіть якщо звикла людина до Троєщини, а роботу знайшла на Подолі, то потрібно там і квартиру шукати», – розповів ріелтор Дмитро Ісоков. Такий варіант обирають навіть ті, у кого є своя квартира. «Роботу знайшов у Броварах, а своя гостинка на Борщагівці. Втомився витрачати по півтори-дві години на дорогу на роботу. Здав свою квартиру, зняв аналогічну на Дарниці, майже на межі міста. Тепер мені до роботи 15 хвилин», – повідав киянин Віталій.
ЕКОНОМІЯ: ЗА МЕЖЕЮ МІСТА ОРЕНДА КВАРТИР ДЕШЕВШЕ
Заради економії можна пошукати житло за містом. За 15 хвилин від Києва, в Броварах, за словами ріелторів, попит на житло низький. «Ціни впали з початку року на 10-20%. Знімають частіше сімейні пари з дітьми або приїжджі сезонні робітники. Зараз наймають робітників, наприклад, на виробництво металопластикових вікон або будівництва, вони знімають койко-місце від 750 грн на місяць. Кімнату в гуртожитку можна знайти від 1000 грн, кімнату з ремонтом – 1300-1500, квартиру від 2,5 тис. грн», – розповіла ріелтор Олена Ніколаєва.
Оксана Гришина, Світлана Стрельцова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас