Японія має намір припинити співпрацю з Україною за Кіотським протоколом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія має намір припинити співпрацю з Україною за Кіотським протоколом

Казна та Політика
3408
Японія вимагає повернути кошти, виділені Україні за Кіотським протоколом, заявив міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник.
“$800 млн передбачає сама угода, але протягом трьох місяців ніякого руху коштів не відбувалося. Відповідно, японська сторона вже заявила про свої претензії і про готовність розірвати угоду і припинити співпрацю”, – сказав він.
А.Мохник нагадав, що відповідно до положення про Кіотський протокол Україна буде зобов’язана повернути всі кошти, які вона отримала. “Тому Мінекології напрацювало кілька змін до постанов № 1404 та 444, які могли б цю діяльність розблокувати і продовжити”, – сказав він.
Як повідомлялося, Україна в рамках Кіотського протоколу продала Японії квоти на викид парникових газів. Договір між країнами був підписаний у березні 2009 року, у вересні 2013 року було підписано доповнення до нього. Зміни передбачають продовження періоду користування коштів на період реалізації великих проектів.
Україна і Японія погодили понад 500 проектів, які реалізовуватимуться за кошти, отримані від продажу цій країні одиниць скорочення викидів в рамках зобов’язань за Кіотським протоколом. Загальна вартість цих проектів оцінюється в 3,8 млрд грн, на їх фінансування направлено понад 0,5 млрд грн.
Кіотський протокол прийнятий в Кіото (Японія) 12 грудня 1997 року. У ньому визначені порядок і принципи спільного виконання зобов’язань зі скорочення парникових викидів шляхом укладення спеціальних угод між сторонами протоколу. Він набув чинності 16 лютого 2005 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас