Очікувати позитивних зрушень від нового курсоутворення НБУ передчасно - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очікувати позитивних зрушень від нового курсоутворення НБУ передчасно - експерт

Валюта
3411
Нововведені методики утворення курсу не почнуть одразу працювати ефективно. Про це у коментарі Finance.UA розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
“Національному банку потрібно водночас чітко заявити про те, наскільки буде активною політика центрального банку на валютних ринках. Чи центральний банк повністю звільняється від регулювання курсу – за деякими виключеннями, чи все таки центральний банк буде намагатися створити певні умови зменшення валютних коливань. Саме від того, щоб давати чіткі зрозумілі сигнали економічним агентам. В багатьох країнах для цього застосовувалось те, що називається, інфляційним таргетуванням”, – розповів Юрчишин.
“В жодній країні швидко втілити таку методику розрахунку не вийде, а у нас – це тим більше не вийде, тому що для того, аби така монетарна політика була успішною, потрібно щоб не менш успішною була фіскальна політика. Нажаль, ми живемо в умовах постійних фіскальних дефіцитів, які потребують фінансування, в тому числі через фінансування центрального банку. Це буде все вимагати великої кількості додаткової роботи, тому очікувати, що раптом все зміниться – дуже передчасно, м’яко кажучи”, – прогнозує експерт.
“Більше того, потрібно, щоб економічні агенти побачили, що центральний банк дійсно підкріплює такі декларативні тези практичними засобами. Знову ж таки, чи це політика процентної ставки, чи це політика інтервенцій, чи це політика контролю за діяльністю банківської системи, чи контролю за потоком капіталів – тут поле діяльності необмежене. Але потрібно, щоб економічні агенти досить чітко зрозуміли і оцінили напрями діяльності центрального банку, тоді зможемо говорити про те, що система плаваючого курсу відповідає реаліям і не перешкоджає економічним агентам планувати свою як коротко- так і довгострокову діяльність”, – підсумував Юрчишин.
Нагадаємо, відтепер офіційний курс гривні до долара США буде розраховуватися як середньозважений курс на Міжбанку. Він визначатиметься на поточний робочий день і діятиме з моменту встановлення до наступного перегляду.
Більше про нові методи курсоутворення читайте у статті “Що принесе українцям нова курсова революція від НБУ?”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас