Підтримка федералізації в Україні - це російський міф, - Washington Post — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підтримка федералізації в Україні - це російський міф, - Washington Post

Світ
1213
Спершу Росія відхопила шматок їхньої країни. Тепер, на подив багатьох українців, Москва вказує їм, як управляти власною державою. Ці лекції тут не проходять, – пише Кеті Леллі для Washington Post.
Росія наполягала на тому, щоб Україна прийняла федеральну систему управління, яка дасть регіонам практично безмежну владу. Це спосіб зробити регіони уразливими для російського втручання, – кажуть українці, – і, зрештою, розірвати країну на частини. Вони також підкреслюють, що сама Росія нізащо не визнала б таку систему.
“Питання федералізації абсолютно штучне, – заявив Юрій Якименко, політичний експерт київського центру Разумкова. – Це частина російського плану встановити контроль над Україною і перешкоджати її інтеграції в Європу”.
В цілому 14% українців підтримують федералізацію, згідно з опублікованими в суботу результатами опитування громадської думки, проведеного Міжнародним Республіканським Інститутом (фінансованою США організацією, яка надає підтримку демократії), федералізація більш популярна на півдні – 22%, і на сході – 26%.
Опитування, що включає Крим, проводилося з 14 по 26 березня, коли Крим перебував у процесі російської анексії. Результати суперечать твердженням, зробленим Росією з метою виправдати анексію Криму і загрозу вторгнення в східну Україну, замість цього вони відображають широку опозицію російському вторгненню і зростаючі переваги зв’язків з Європою, а не з Росією.
“Україні однозначно потрібна децентралізація, – говорить Олексій Гарань, професор порівняльної політології в Національному університеті Києво-Могилянська Академія. – Міста і села хочуть дійсного самоврядування”. Але федералізація?
“Ця ідея придумана Кремлем, – заявив він. – Як інструмент для розділу України і зіткнення одного регіону з іншим”.
Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров, однак, був непохитний, коли пояснював свій план під час телевізійного інтерв’ю в Москві кілька днів тому, заявивши, що федералізація дасть кожному регіону України владу над власними “економічними, фінансовими, культурними, мовними, освітніми, зовнішньоекономічними зв’язками з сусідніми країнами та регіонами”.
Він описав поточні події в Україні, де три місяці демонстрацій за поліпшення діяльності уряду вилилися в те, що про-російський президент Віктор Янукович покинув країну, як “результат глибокої кризи національної ідентичності”, викликаної нездатністю примирити інтереси різних регіонів.
“Події не можуть так далі тривати, – заявив Лавров. – Ми переконані, що потрібні глибокі конституційні реформи. Відверто кажучи, ми не бачимо іншого шляху для сталого розвитку української держави, ніж держава федеральна”.
Явно роздратоване міністерство закордонних справ України минулого тижня опублікувало відповідь. “Замість того, щоб в ультимативній формі диктувати умови суверенній і незалежній державі, Росії спочатку потрібно звернути увагу на катастрофічні умови і повну відсутність прав власних національних меншин, включаючи українців”, – заявило міністерство Росії.
“Офіційно сама Росія – федерація, і російська конституція гарантує свободу слова і зборів, але на практиці країна виключно централізована і свобода обмежена”, – коментує Гарань.
Російський президент Володимир Путін поступово створив спадну систему, яку називає “вертикаллю влади”. А Росія, яка захопила Кримський півострів України (після того, як 16 березня організувала референдум на користь анексії, який порушив конституцію України) у себе не виявляє толерантності на адресу сепаратизму.
Декларація незалежності південного регіону Росії – Чечні – в 1991 році призвела до двох воєн з Москвою, які відрізнялися особливою жорстокістю і кровопролиттям. І хоча поставлений Кремлем жорсткий керівник здебільшого утихомирив насильство, Чечня залишається непередбачуваною. Минулого тижня чотири російські солдати були вбиті, а семеро поранені, коли їх броньований автомобіль нарвався на вибуховий пристрій в Чечні, під час названої міністерством внутрішніх справ “розвідувальної місії”.
Ісламістські сепаратисти ведуть боротьбу і в сусідньому Дагестані, де під час перестрілок вбивають сотні поліцейських і бойовиків щороку.
Порівняно з цим Україна спокійна. Хоча деякі про-російськи налаштовані натовпи в східних українських містах стикалися з про-українськими після падіння Януковича, українська влада заявляє, що безлади були спровоковані російськими агентами.
Росія заявляла про “жорстокість” (за її висловом) по відношенню до російськомовних, і робила попередження, судячи з яких можна було припустити, що вона готується до відсилання військ в східну Україну, як було у випадку з Кримом. Міжнародний Республіканський Інститут в суботу опублікував результати опитування громадської думки, за яким російськомовні українці не відчувають себе під загрозою. Навіть на російськомовному сході та півдні, включаючи Крим, 74% респондентів відповіли, що не відчувають ніякої загрози.
Український уряд був надмірно централізований в роки правління Януковича, – коментує Гарань. “Він ставив своїх людей керувати кожним регіоном”. Місцева влада зараз призначається президентом і прем’єр-міністром.
Новий український уряд працює над поправками до конституції, які повинні привести до децентралізації, а місцева влада буде обиратися локально. Володимир Гройсман, віце-прем’єр-міністр, який відповідає за регіональний розвиток, минулого тижня заявив, що поправки будуть внесені до конституції цього року, і таким чином дадуть змогу провести місцеві вибори наступного.
До лютого, 36-річний Гройсман був мером міста Вінниця, – воно розташоване близько 160 миль на захід від Києва. “Кабінет міністрів України, – заявив він, – припускає роботу на користь самоврядування та надання місцевим жителям фінансових ресурсів для вирішення їх власних проблем”.
Лавров заявив, що Росія не має наміру відступати.
“Я переконаний, ми повинні наполягати, не тому що таким є наше бажання, – заявив він. – Але тому, що такою є вимога південних і східних регіонів”.
Однак, опитування громадської думки, проведене соціологами центру Разумкова в грудні, виявило широку опозицію, як ідеї федералізації, так і відділенню будь-якого українського регіону, і приєднання його до Росії. Тоді 15,8% (у березні опитування Міжнародного Республіканського Інституту показало 14%) підтримали федералізацію, і тільки 7,5% висловилися на користь приєднання південно-східних регіонів України до Росії. “Люди хочуть такого самоврядування, яке дозволить їм вирішувати власні проблеми”, – заявив Якименко.
Говорячи загалом, децентралізація – хороша ідея, на думку Олександра Мацуки, онлайн журналіста східного міста Донецька – якщо країна бореться з широко поширеною корупцією.
“Коли Янукович був при владі, ніхто не вимагав федералізації, – говорить він. – Янукович посилював централізацію. Дивно. Як тільки Янукович втік, його прихильники почали вимагати децентралізації. Вони хочуть прямого доступу до грошей, щоб красти їх просто на місці”.
Переклад Катерина Федоришина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас