Росія погрожує ввести смертну кару для своїх громадян, якщо її "будуть підштовхувати" до виходу з ПАРЄ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія погрожує ввести смертну кару для своїх громадян, якщо її "будуть підштовхувати" до виходу з ПАРЄ

Світ
17274
У разі виходу Росії з Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в країну може повернутися страта. Оскільки мораторій на “узаконене вбивство” був прийнятий при приєднанні РФ до цього дорадчого органу, він втратить силу при розриві угод з асамблеєю. Також для Росії стануть недійсними всі рішення Страсбурзького суду з прав людини. Про це заявив член Ради Федерації Ігор Морозов в інтерв’ю “Еху Москви”.
У подальшому інтерв’ю “Независимой газете” сенатор зазначив, що в Росії “вводили мораторій не для Ради Європи, а в першу чергу для себе”. Водночас він розцінив свою заяву з приводу можливого відновлення смертної кари як попередження Заходу. “Обіцянкою страти засуджених росіян ми намагаємося протистояти не загрозі теракту, а всього лише можливому виключенню Росії з європейської організації”, – підкреслює видання.
Заява уповноваженого з прав людини Елли Памфілової в інтерв’ю “Российской газете” підтверджує дану версію. Чиновниця висловила сподівання, що ПАРЄ не буде “підштовхувати Росію” до виходу з організації, оскільки це “вдарить по правах росіян”.
Досвід “покарання” власних громадян за вирішення західних країн Росія вже має. Так, незабаром після того, як США прийняли “акт Магнітського”, що вводить санкції стосовно осіб, відповідальних за порушення прав людини, в РФ прийняли так званий закон Діми Яковлєва, який заборонив американцям всиновлювати російських дітей (при цьому, згідно з офіційною статистикою, щорічно американські сім’ї всиновлювали від дев’ятисот до декількох тисяч дітей з Росії, щороку в США знаходили сім’ї десятки дітей-інвалідів).
Напередодні голова думського комітету з міжнародних справ Олексій Пушков заявив, що Росія залишить ПАРЄ, якщо її позбавлять повноважень. Нагадаємо, в даний час найбільш вірогідні два варіанти “покарання” Росії за агресію в Криму: позбавити делегацію всіх повноважень або ж просто права голосу.
Повернення смертної кари не буде, бо Росію з ПАРЄ не “попросять”, впевнені експерти
Газета “Комерсант” з посиланням на члена делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, главу думського комітету у справах СНД Леоніда Слуцького, повідомляє: немає жодних сигналів, що Росія повернеться до страти.
Перший заступник голови Комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Калашников також упевнений, що повернення у Росію смертної кари неможливе, оскільки країна в будь-якому випадку залишиться членом Ради Європи.
У країні утвердилася система права, що не допускає повернення смертної кари, розповіла суддя Конституційного суду у відставці Тамара Морщакова. За її словами, ця система, по-перше, включає програму скасування страти, закладену в Конституції. По-друге, це скасування вже фактично відбулося на основі указів президента і рішення КС.
Голова президії Ради з зовнішньої та оборонної політики Федір Лук’янов між тим впевнений, що участь Росії в ПАРЄ – в інтересах європейських країн. У першу чергу, тому, що РФ забезпечує значну частину фінансування. А розкидатися такими коштами Захід зараз не може: “зайвих грошей, прямо скажемо, ні в кого немає”.
Нагадаємо, останній смертний вирок в Росії привели у виконання в 1996 році. В даний час на розгляді Держдуми досі перебувають дев’ять ініціатив, пов’язаних як з остаточним скасуванням страти, так і зі скасуванням мораторію на неї. Тим часом опитування громадської думки, за даними “Российской газеты”, показують, що більше половини громадян Росії хочуть повернення смертної кари.
У 2013 році, за даними правозахисної організації Amnesty International, тільки чотири країни відмовилися від мораторію на смертну кару: це Індонезія, Кувейт, Нігерія та В’єтнам.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас