Навіщо мільярдер Баффет вкладає в канадських нафтовиків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо мільярдер Баффет вкладає в канадських нафтовиків?

Фондовий ринок
1081
Ще влітку минулого року легендарний інвестор Уоррен Баффет здивував усіх, вклавши $500 млн в найбільшу канадську нафтогазову компанію Suncor Energy. Зараз у Канаді нафтогазовий сектор процвітає, проте в останні кілька років він виглядав неефективним. Вкладення Баффета, послужило для багатьох фінансових менеджерів сигналом про те, що незабаром сектор знову оживе.
З 2009 р. акції американських компаній виглядали набагато краще за канадські. Досить поглянути на індекс S&P Oil & Gas Exploration and Production Select Index, який за останні 5 років зріс більш ніж на 150%. Canada’s S&P Capped Energy Index за цей час додав усього трохи більше 30%.
І хоча Баффет не пояснив своє рішення щодо купівлі Suncor, швидше за все, воно було продиктовано саме недооціненістю. З 30 юанів папери компанії виросли на 17%. Незважаючи на те, що Баффет в грудні зафіксував частину прибутку, продавши 5 з 18 млн акцій, зараз інвестор раніше володіє 1% компанії.
“Баффет любить купувати недооцінені в довгостроковій перспективі компанії”, – в інтерв’ю CNBC заявив Мартін Пеллетьє, голова фонду TriVest Wealth Counsel.
Якщо хочете бути, як Баффет, розгляньте енергетичну галузь Канади. Канада є чистим експортером нафти, 90% з якої продається США. На нафтогазовий сектор припадає 7% ВВП країни.
Глобальний попит на нафту і газ продовжує зростати. Згідно з доповіддю Управління з енергетичної безпеки США, споживання нафти до 2040 р. виросте на 56%. Отже, потреба в канадській нафті так чи інакше теж буде продовжувати зростати.
Зараз канадські виробники вуглеводнів коштують дешевше за своїх американських колег, але потенціал зростання їхньої капіталізації досить великий, головне для інвесторів мати терпіння. Колись давно акції канадських нафтогазових компаній надавали інвесторам широкі можливості. З листопада 2000 р. по червень 2008 S&P/TSX Capped Energy Index виріс на 387%. Все змінилося в 2008 р., коли США почали добувати більше нафти у себе.
Інвестори, навіть канадські, переглянули свої фінансові переваги і почали вкладати в швидкозростаючі нафтові компанії в США.
Є й інші причини слабкої оцінки канадських компаній. Серед інших варто виділити досить велику різницю в цінах між західною канадською сумішшю і WTI. І хоча різниця в сортах завжди була присутня, восени 2012 р. вона стала дуже великою – $40, що згубно позначилося на деяких компаніях.
Більшість експертів серед причин цього розриву називають слабку інфраструктуру. Зараз все складніше стає доставляти канадську нафту морем. Деякі компанії вже зараз доставляють частину нафти залізницею, але проблему можуть вирішити трубопроводи, питання будівництва яких зараз обговорюється.
Довгострокові перспективи
Додаткові перспективи для канадської нафти відкриваються ще й за рахунок обмеженої можливості розвитку галузі в США, вважають деякі експерти. Протягом найближчих двох-трьох років на тлі буму видобутку сланцевої нафти американські компанії будуть виглядати цікаво, однак до 2019 р. цей сплеск видобутку дійде кінця, таку думку CNBC висловив Амір Аріф, аналітик з компанії Stifel, Nicolaus & Co.
Він також зазначив, що виробництво нафти в США рік від року буде сповільнятися. З багатьох свердловин, звідки вівся видобуток в перший рік, вже зараз вона або припинилася, або серйозно скоротилася.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас