Росія заборонить ввезення і виробництво продуктів з ГМО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія заборонить ввезення і виробництво продуктів з ГМО

Аграрний ринок
271
Росія не має наміру ввозити продукти харчування, вироблені з використанням ГМО, а також виготовляти подібні продукти, заявив прем’єр-міністр Дмитро Медведєв.
“У нас немає ніякої мети – розвивати виробництво генно-модифікованих продуктів або завозити їх в нашу країну. Ми здатні годувати себе нормальними, звичайними, а не генно-модифікованими продуктами. Подобається американцям годувати себе ось такими продуктами, як продукти з генною модифікацією, нехай годують. Нам це робити не потрібно. У нас достатньо площі і можливостей для того, щоб споживати нормальну їжу”, – зазначив Медведєв.
За його словами, необхідно перевірити стан справ у сільському господарстві, оскільки, незважаючи на жорсткі обмеження, генно-модифіковані продукти і генно-модифікований насіннєвий матеріал вже потрапили в Росію. “Саме тому мною дано доручення проаналізувати і стан посівів, і взагалі провести такий широкий моніторинг із залученням найбільш передових лабораторій на предмет генно-модифікованого посівного матеріалу, тваринницького матеріалу і, звісно, тих продуктів, які виробляються”, – підкреслив Медведєв.
Президент Володимир Путін заявив раніше, що Росія повинна захистити своїх громадян від вживання продуктів харчування з ГМО і це можна зробити за дотримання правил СОТ.
“Нам потрібно відповідним чином вибудувати нашу роботу, з тим щоб це не суперечило нашим зобов’язанням в рамках СОТ. Але навіть маючи на увазі цю обставину, у нас є, тим не менш, законні методи та інструменти захисту власного ринку і громадян передусім”, – зазначив Путін.
За словами президента, необхідно захистити ринок від недоброякісної продукції та такої продукції, вживання якої в їжу має поки що не прораховані наслідки.
“Ми це можемо, повинні робити і будемо робити. Ми це не так давно обговорювали на нараді Ради безпеки. Потрібно діяти акуратно, щоб не завдавати шкоди нашим зобов’язанням в рамках СОТ, але це можна зробити”, – ще раз повторив глава держави.
Необхідно проводити наукові та лабораторні дослідження. Поки ж контролю за використанням ГМО немає, і “ми навіть на 100% не можемо сказати, який обсяг надходить на наш ринок”. “Це ми будемо робити разом з громадськістю, з фахівцями, з депутатами, будемо рухатися в напрямку захисту наших громадян”, – підкреслив Путін.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас