У Криму націоналізували держдачі, в тому числі резиденцію у Форосі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Криму націоналізували держдачі, в тому числі резиденцію у Форосі

Казна та Політика
1132
Державна рада Республіки Крим розширила перелік націоналізованих об’єктів санаторно-курортної галузі, включивши до нього 10 державних дач і резиденцій.
Як повідомляє Кримінформ, відповідне рішення було прийнято в п’ятницю на засіданні позачергової сесії парламенту.
До переліку націоналізованих об’єктів санаторно-курортного комплексу, переданих в управління республіканського об’єднання санаторіїв і курортно-оздоровчих установ, додатково включені 16 об’єктів.
Серед них 4 об’єкти профспілкового об’єднання “Укрпрофоздоровниця” в Ялті, Науково-дослідний інститут дитячої курортології та фізіотерапії в Євпаторії, навчально-спортивна база “Динамо” у Феодосії і пансіонат “Орел” Міноборони в Алушті. Окремо до переліку включені офісні приміщення в Ялті і виробнича база в Лівадії.
Також до переліку націоналізованих увійшли 7 об’єктів, що включають в себе 10 державних дач і резиденцій.
У республіканську власність передана державна резиденція N3 в Массандрі “Мала Соснівка. Намет”. Побудована ще в 1948 році за бажанням Йосипа Сталіна за Массандровским палацом, держдача використовувалася для неформальних прийомів. У 2011 році тут своє 61-річчя святкував президент України Віктор Янукович.
Націоналізовані мисливський будиночок в урочищі “Діброва-2” на території Кримського природного заповідника, і резиденція “Юсуповський палацо-парковий садибний комплекс” в Кореїзі, де під час Ялтинської конференції 1945 року жив Сталін. Останні роки Юсуповський палац не функціонував як держдача, а надавав свої зали для vip-урочистостей.
У власність Криму як єдиний об’єкт перейшли дві дачі в Гаспрі – N5 і N7. Першу за часів ЦК КПРС іменували “Маївка”, другу – дача “Чаїр”. На цих дачах, розташованих поряд з санаторієм для українських депутатів “Нижня Ореанда”, гостювала екс-прем’єр України Юлія Тимошенко, зазначає Кримінформ.
Націоналізовані дві дачі і дві резиденції в селі Олива (Мухалатка) неподалік від Фороса, які користувалися особливою популярністю у влади України. Державна резиденція N6 вважалася резервною, але саме тут любив проводити кримські канікули український президент Віктор Ющенко, займаючись улюбленою справою – розведенням бджіл. На сусідній резиденції N8 в 2008 році під час грузинсько-осетинського конфлікту В.Ющенко поселив дружину президента Грузії Михайла Саакашвілі Сандру Рулофс з синами Ніколазом і Едвардом.
Держдачу N9 представники української політичної еліти любили за тенісні корти і 25-метровий басейн з морською водою. У бутність президентом Леоніда Кучми на “дев’ятці” гостював російський президент.
Націоналізована держдача N10 резервувалася як гостьова, або здавалася в оренду. Її постояльцем був президент Калмикії Кірсан Ілюмжинов.
Як відзначає “Кримінформ”, найзнаменитіша серед президентських держдач – N11, або об’єкт “Зоря” – була побудована в 1988 році в бухті біля мису Сарич за розпорядженням останнього генерального секретаря КПРС Михайла Горбачова. Тут єдиний президент СРСР перебував під домашнім арештом під час путчу 1991 року, через що “Зоря” здобула погану славу – і українські керівники її не шанували. У 2012-му і 2013-му роках на “Зорі” свій день народження відзначав В.Янукович.
Як повідомлялося, Управління справами президента (УДП) найближчим часом проведе ревізію всіх державних об’єктів, резиденцій і готелів, які розташовані на території Кримського півострова. “Ми проінспектуємо всі державні об’єкти Криму і тільки потім приймемо рішення, чи варто брати їх на баланс”, – розповів 24 березня “Известиям” керівник справами президента РФ Володимир Кожин.
У свою чергу, прес-секретар УДП Віктор Хреков пояснив у розмові з газетою, що представники Управління справами оцінять всі значущі об’єкти, які досі перебували у власності України. “З нашого Управління справами поки що на інспекцію ніхто не полетів. Але перевіряти будемо. У тому числі Лівадійський палац, де Віктор Янукович приймав багатьох політичних лідерів. У ньому проходила Ялтинська конференція Йосипа Сталіна, Франкліна Рузвельта, Уїнстона Черчілля”, – зазначив він.
Газета підкреслювала, що після перевірки буде прийнято рішення про майбутнє призначення і використання цих об’єктів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас