Україна купить ядерне паливо у Westinghouse. Це зменшить нашу залежність від «Росатома» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна купить ядерне паливо у Westinghouse. Це зменшить нашу залежність від «Росатома»

Енергетика
1529
На поточному тижні НАЕК «Енергоатом» підпише з американською компанією Westinghouse контракт на поставки ядерного палива для завантаження трьох енергоблоків, повідомив міністр палива і енергетики Юрій Продан минулого четверга. Він не назвав суму контракту, пославшись на комерційну таємницю, але уточнив, що «ціна американського палива конкурентна з російським». За даними Державної служби статистики України, в 2013 р. «Енергоатом» витратив на придбання ядерного палива $600 млн.
Добре забуте старе
Насправді мова йде не про укладення нового контракту, а про відновлення дії старого, підписаного між «Енергоатомом» і Westinghouse в 2008 р. строком до 2015 р., розповіла «Капіталу» директор з інформпідтримки і взаємодії зі ЗМІ асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна.
Поставки американського палива (так званих паливних збірок) були припинені в 2012 р. після виявлення механічних пошкоджень обладнання ядерних реакторів на Південно-Українській АЕС (де, власне, воно і використовувалося). Це дало привід російським постачальникам ядерного палива, компанії «Росатом», говорити про понесені нашим «Енергоатомом» збитків на суму $175 млн.
Інженерне змагання
На даний момент тепловиділяючі збірки ТВЗ-W компанії Westinghouse використовуються на одному з блоків на Південно-Українській АЕС. Передбачається, що в ході їх дослідно-промислової експлуатації в рамках контракту з американцями вони будуть встановлені ще на два енергоблоки станції, каже Ольга Кошарна. «Очікується, що з п’ятнадцяти працюючих в Україні енергоблоків три використовуватимуть американське паливо, а інші десять – ТВЕЛ, вироблений російською компанією «Росатом», – говорить Кошарна. На її думку, виконання контракту з американським постачальником дозволяє вирішити два завдання. По-перше – зміцнити енергетичну безпеку України, диверсифікувати постачання палива (поки що Україна отримує його в основному від «Росатома»). По-друге – конкуренція «Росатома» з Westinghouse за український ринок стимулюватиме російську сторону удосконалювати наявне паливо і знизить тиск монополіста на Україну як споживача.
Водночас, контракт з американською компанією чреватий новою хвилею інформаційної війни з боку «Росатому». Ринок України важливий для російських постачальників, оскільки його масштаби для російської компанії значні: досі вони забезпечували поставку на 15 українських енергоблоків потужністю 1000 МВт. Для порівняння, в самій Росії компанія забезпечує ядерним паливом 31 енергоблок. На жаль, в «Росатомі» не знайшли часу відповісти на запит «Капіталу».
Аргументи на користь «Росатома»
Є низка умов, які слід враховувати при укладанні контракту з Westinghouse, вважають експерти. Це, наприклад, питання утилізації ядерних відходів з атомних станцій. «Ані Захід, ані Америка відпрацьоване ядерне паливо не прийме. Росія, ймовірніше за все, теж не візьме чужі відходи», – зазначає радник гендиректора ННЦ «Харківський технічний інститут» Михайло Уманець.
Заступник генерального директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев хвилюється через більш високі ціни на американське паливо і за безпеку українських атомних станцій. За його словами, експериментальні роботи з паливом Westinghouse проводилися в Україні ще під час президентства Віктора Ющенка. Була зроблена спроба відмовитися від російських зборок і частково перевести постачання українських атомних електростанцій на збірки Westinghouse. «Тоді офіційно ці експерименти завершилися успішно. Однак якщо порівнювати вартість зборок, які пропонувалися Україні американцями, то їх ціна виявилася набагато вища, ніж російських ТВЗ», – запевняє експерт.
Втім, інші фахівці у галузі атомної енергетики відносять до переваг американських ТВЗ більший вміст урану, ніж у російських. За словами Ольги Кошарної, у вартісному вираженні Україна, закуповуючи американське паливо, нічого не втрачає.
Наталія Кабаш
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас