В Україні збільшився ризик дефолту, рейтинг держоблігацій понижено до "Саа3"- Moody's — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні збільшився ризик дефолту, рейтинг держоблігацій понижено до "Саа3"- Moody's

Фондовий ринок
3257
Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service знизило рейтинг держоблігацій України на один щабель, з “Саа2” до “Саа3”. Прогноз рейтингу залишений “негативним”, що говорить про можливість його подальшого погіршення в осяжному майбутньому. До цього Moody’s знижувало суверенний рейтинг України на початку лютого.
Рейтинг “Саа3” означає, що дефолт практично неминучий, шанси на відновлення мінімальні. Цей ступінь знаходиться на 9 позицій нижче інвестиційної категорії. Аналогічні рейтинги Moody’s мають Греція і Кіпр. Подальше погіршення свідчитиме про оцінку Moody’s стану України як переддефолтного або дефолтного.
Moody’s пояснює рейтингову дію трьома факторами, що загострюють довгострокові економічні та податково-бюджетні проблеми України. Йдеться про ескалацію політичної кризи і погіршенні відносин з Росією, напруженуситуацію з точки зору надання зовнішньої ліквідності на тлі припинення фінансової підтримки Росією та підвищення цін на газ і погіршення макроекономічних показників.
Агентство очікує зростання боргового навантаження з 40,5% ВВП на кінець 2013 року до 55-60% до кінця 2014 року через значний бюджетний дефіцит, значне скорочення ВВП (на 5-10%) і різке ослаблення гривні.
Крім того, “подальші економічні санкції з боку Росії, включаючи підвищення цін на газ і можливе посилення торговельних обмежень, також завдадуть шкоди економічному прогнозу України”, – зазначає Moody’s. Агентство нагадує, що постачання з Росії забезпечують практично весь імпорт газу Україною і на РФ припадає 25% українського експорту товарів. Moody’s вагається з оцінкою ймовірності такого розвитку подій.
“Moody’s очікує збереження високого рівня внутрішньополітичного ризику в Україні з урахуванням майбутніх у травні президентських виборів і ризику дострокових парламентських виборів пізніше цього року. Moody’s також відзначає істотний ризик подальшої дестабілізації на сході і півдні України”, – йдеться в прес-релізі.
Moody’s вважає, що домовленості України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про кредит на $14-18 млрд в 2014-2015 роках стримують ризики валютної кризи. Проте агентство бачить істотний ризик припинення виділення коштів МВФ через слабке дотримання Україною програм фонду в минулому, умов нової програми, які, швидше за все, будуть важко виконуваними, і високу політичну невизначеність.
Moody’s визнало нещодавні події в Україні та пов’язані з ними значні зміни кредитоспроможності держави підставами для перегляду рейтингу поза графіком публікації суверенних рейтингів, передбаченого законодавством ЄС.
Нагадаємо, два інших рейтингових агентства з “великої трійки” – Standard & Poor’s і Fitch Ratings – оцінюють суверенний рейтинг України на рівні “CCC”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас