Символ хвороби путінської економіки: прогноз "Газпрому" відхилився від реальності на цілих $910 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Символ хвороби путінської економіки: прогноз "Газпрому" відхилився від реальності на цілих $910 млрд

Фондовий ринок
6671
У квітні 2007 року, коли на ринку сировини відбувалося рекордна пожвавлення, заступник голови правління “Газпрому” Олександр Медведєв передбачив: через сім років капіталізація компанії збільшиться вчетверо, до одного трильйона доларів. Медведєв помилився на 910 млрд доларів, стверджує сьогодні агентство Bloomberg.
За минулий період капіталізація “Газпрому” знизилася, як у жодної іншої компанії в категорії “найбільші 5000 компаній світу” . Цей обвал на 154 млрд доларів став символом хвороби путінської економіки, наводить думку агентства InoPressa. Акції “Газпрому” три роки поспіль падали на фондовому ринку, в той час як сама компанія збільшувала витрати, пов’язані з Олімпіадою в Сочі, проектами в Сибіру і подібними їм.
“Газпром” – один з чемпіонів з руйнування вартості”, – заявив в інтерв’ю Іен Хейг, партнер – засновник Firebird Management LLC На його думку, причина в тому, що Росія “не створила середовище, де держкомпанії функціонували б як організацій, що належать акціонерам”.
Зі свого боку офіційний представник “Газпрому” Сергій Купріянов сказав, що прогноз щодо одного трильйона доларів “вирваний з контексту”, так як компанія прогнозувала капіталізацію на випадок подальшого подорожчання нафти. Купріянов також сказав, що падіння акцій “Газпрому” сприяли санкції США та ЄС.
У квітні 2007 року Медведєв “не говорив , що прогноз залежимо від цін на нафту”, говорять автори агентства, але додають, що ціни на газ “Газпрому” прив’язані до цих цін. Як би то не було, в день прогнозу нафта коштувала 68,24 долара за барель, а зараз – 106,15 доларів.
З іншими економічними показниками Росії справи йдуть також сумно: російський індекс ММВБ за останні сім років упав на 19%. Він показав себе гірше, ніж індекс MSCI в категорії “ринки, що розвиваються”, що виріс на 8,2%, і світовий індекс розвинених країн MSCI, що виріс на 10%.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас