В Росії відмовляться від принципу мультикультуралізму й толерантності - бо вони "чужі російському суспільству" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Росії відмовляться від принципу мультикультуралізму й толерантності - бо вони "чужі російському суспільству"

Світ
8037
У РФ Мінкультом розроблений проект “Основ державної культурної політики”. Головна теза – “Росія не Європа”. Проект наполягає на відмові від принципів мультикультуралізму й толерантності. “Видається за доцільне включити в документ, що розробляється, тезу про відмову від принципів мультикультуралізму й толерантності. Збереження єдиного культурного коду вимагає відмови від державної підтримки культурних проектів, які нав’язують чужі суспільству ціннісні норми”, – йдеться в документі.
Автори проекту стверджують, що “ніякі посилання на “свободу творчості” і “національну самобутність” не можуть виправдати поведінки, що вважається неприйнятною з точки зору традиційної для Росії системи цінностей”.
При цьому вони запевняють, що це не означає обмеження свободи слова і прав громадян, але вимагає відмови в державній підтримці особам і спільнотам, що демонструє поведінку, яка суперечить культурним нормам.
Вони вважають небезпечним насадження “чужих цінностей”. “Відсутність світогляду або насадження чужих цінностей, у тому числі засобами псевдомистецтва веде до психічного неблагополуччя, яке проявляється через зростання злочинності, алкоголізму, наркоманії, через зростання числа самогубств і покинутих батьками дітей, через зростання захворюваності та смертності”, – впевнені автори.
Окремий розділ документа присвячений сучасному мистецтву. Укладачі проекту засад державної культурної політики попереджають, що держава не буде надавати підтримки псевдомистецтву.
“Не все, що пред’являється під виглядом сучасного мистецтва, має право розраховувати на державну підтримку. Ніякі експерименти з формою не можуть виправдати змісту, що суперечить традиційним для нашого суспільства цінностям”, – йдеться в документі.
Автори вважають, що проекти з розряду сучасного мистецтва повинні відбиратися спільно з експертним співтовариством і відповідати державній політиці.
“Це природним чином приведе до перегляду відносин регулятора з кураторами “сучасного мистецтва” у тих його проявах, які не несуть духовно-морального змісту або чинять негативний вплив на соціум. Як мінімум – таке мистецтво не повинно отримувати державної підтримки. Як максимум – держава повинна припиняти негативний вплив на суспільну свідомість”, – вважають автори проекту.
Укладачі також вважають протиставлення понять російська і російський неприпустимим, бо вони, на їхню думку, “фактично ідентичні”.
“Бачиться необхідним при розробці засад державної політики в галузі культури ґрунтуватися на цивілізаційному принципі, – кажуть автори. – Мається на увазі відмова від тієї точки зору, яка характерна переважно для “ліберально-західницького” напряму в науці і яка постулює єдність шляху розвитку всіх рас, націй та інших соціальних організмів. Представники даної течії розглядають західний шлях розвитку як ідеальний, а всі інші – як відхилення від єдино правильного шляху”.
У Мінкульті РФ вважають, що цей документ допоможе Росії в боротьбі з чужими цінностями, шляхом виховання громадян “в дусі спільної для Росії системи цінностей”.
Проект буде представлений на суд громадськості. “Подібного роду документи формують не один-два чиновники, а робочі групи при Мінкульті”, – зазначили в прес-службі відомства.
Нагадаємо, що 25 березня Путін повідомив, що в Росії готується “принципово важливий” для підтримки культури документ – “Основи державної культурної політики”.
Президент зазначив, що “цей документ має бути широкого суспільного звучання, тому що культура належить всьому народу і кожній людині”.
Проект Основ державної культурної політики мав бути розроблений до 1 квітня. Відповідне доручення Путін дав адміністрації Кремля і Раді при президенті з культури і мистецтва за підсумками засідання цієї ради 2 жовтня минулого року. Доступним для громадського обговорення проект буде в середині квітня.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас