Журналісти вивчили "патріотичні оселі" російських чиновників, які потрапили під санкції США та ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Журналісти вивчили "патріотичні оселі" російських чиновників, які потрапили під санкції США та ЄС

Нерухомість
3117
Після приєднання Криму до Росії Захід взявся вводити точкові санкції проти представників вітчизняної еліти. Тепер тим, хто потрапив до чорного списку, Майамі і Європа будуть тільки снитися, про зарубіжний бізнес, будинки та вклади теж залишиться тільки мріяти, пише “Собеседник”. Кореспонденти газети подивилися, в яких умовах вони живуть, і переконалися, що до життя за залізними завісами, точніше, парканами їм і без того не звикати, втім, навряд чи вони цими умовами обтяжуються.
Садиба помічника президента Владислава Суркова, оформлена на його дружину – бізнесвумен Наталію Дубовицьку, знаходиться в крихітному котеджному селищі Лебедине озеро, якого немає на жодній карті. У володінні подружжя близько двох гектарів землі, два особняки і окремий будинок для охорони.
На все Лебедине озеро припадає з десяток домоволодінь, які входять у величезний підмосковний комплекс преміум-класу Грибово. Особняки самого Суркова знаходяться в глибині комплексу. Власне лебедине озеро в “Озері” теж є. Ділянка Суркова з окремим причалом знаходиться саме на його березі.
Крім Суркова, в селищі опустив якір ще один політичний старожил – колишній спікер сенату Володимир Шумейко. Серед інших відомих мешканців Грибово – олігарх Андрій Мельниченко, режисер Юрій Гримов, співак Юрій Антонов, ще один помічник Путіна – колишній міністр транспорту Ігор Левітін.
Помічник президента з Україною Cергій Глазьєв живе за кам’яним парканом у селищі Новий будинок у підмосковному Шульгіно. З Рубльовського проїзду ця територія (200 на 200 метрів) виглядає неприступною цитаделлю. Стіна заввишки метрів сім і пара масивних воріт. З боку лісу, що оточує будинки з трьох сторін, паркан, правда, скромніший, але й через нього видно лише дахи.
У квітні 2012 року, напередодні інавгурації Володимира Путіна, 28,6 сотки і будинок в 869 кв. м купила в Шульгіно дружина Глазьєва, Оксана. Ринкова вартість землі в цьому районі доходить до 100 тисяч доларів до сотку, тобто одна тільки ділянка мала обійтися чиновнику десь в 100 млн рублів, до чого треба додати вартість елітного особняка.
При цьому в тому ж році чиновник задекларував сімейний дохід приблизно в чотири мільйони. Звідки у Глазьєва знайшлися кошти на таку дорогу покупку, можна тільки здогадуватися. Однак співзасновником некомерційного партнерства “Новий дім” в документах значиться ЗАТ “Юрконсалтингаудит”, через фірму “Зелена поляна” пов’язану з бізнесменом Анатолієм Оружевим. У бізнес-середовищі Оружев відомий як діловий партнер “друга Путіна” Геннадія Тимченка, слідом за Глазьєвим теж підпали під санкції. Оружев живе в сусідньому з Глазьєвим домі.
Земля в дачному селищі Петрово-Дальнє (на території однойменного пансіонату Управління справами президента) була у нинішнього спікера Ради Федерації Валентини Матвієнко вже давно, з 2000 року. Але до 2010-го з’явився ще й будинок. Судячи з усього, на місці старої держдачі N8 виросла нова з окремим господарчим блоком.
Однойменний пансіонат при злитті Істри і Москви-ріки входить в оздоровчий комплекс “Рубльово-Успенський” і вважається одним з найкрасивіших місць Підмосков’я. Невипадково саме тут вирішили осісти різні люди, відомі як у колишні часи (екс-повпред президента Ілля Клебанов), так і в нинішні (глава СЗР Михайло Фрадков).
Поруч розташоване закрите дачне селище Іллінське, де, зокрема, живе Олексій Громов, перший заступник голови адміністрації президента, ще один фігурант чорного списку. У чиновника тут – житлова будівля без права реєстрації площею майже в 1000 кв. м. Не виключено, що під удар Заходу незабаром може потрапити і другий мешканець Іллінського – Михайло Зурабов, посол Росії на Україні, у якого в селищі є палац у 1359 кв. м. Але якщо Зурабов прийшов у політику з бізнесу, то на які кошти придбали дачі держслужбовці Громов і Матвієнко, знову-таки незрозуміло, зазначає “Собеседник”.
Голова Комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький, якому західніше СНД виїжджати відтепер заборонено, у своїх деклараціях справно вказує належну йому скромну ділянку розміром в 12 соток, розташовану у вже менш скромному Рубльовському дачно-будівельному кооперативі “Весна”. Правда, супутникова карта ділянки Слуцького не зовсім збігається з картою кадастровою. На знімках з космосу вона здається вдвічі більшою: на ній поміщається не тільки вказаний у декларації депутата будинок майже в 800 кв.м, а й прибудова з галявиною.
У сенатора-мільйонера Андрія Клішаса, який в Раді Федерації очолює комітет з законодавства, і без Америки з Європою є куди поїхати. У його сім’ї в Росії як мінімум чотири будинки і п’ять квартир. Найбільший особняк (1173,8 кв.м) розташований в районі селища Горки-2, на землях ЗАТ “Будіндустрія”, впритул до маєтку Олени Батуріної.
Але якщо в “Будіндустрії” компанію Клішасу складають все більше бізнесмени, то в котеджному селищі Пестово, точніше, в самому розкішному кварталі селища, яке називається Dolce Villa (комплекс вілл в середземноморському стилі на березі водосховища), його сусід – теж сенатор і легенда хокею В’ячеслав Фетисов, який, як відомо, має нерухомість в США. При цьому у сенатора Фетисова пестовська нерухомість в декларації не зазначена, але нічого кримінального в цьому немає: власником ділянки в 73 сотки в Росреєстрі значиться батько хокеїста.
У іншого чиновника, який потрапив у чорні списки, віце-прем’єра Дмитра Рогозіна, начебто немає ні власної дачі, ні квартири. Кілька тижнів тому Рогозін розмістив в Facebook повідомлення, що прийшло йому, про транспортний податок, в якому було вказано адресу його службової квартири – Великий Тішинський провулок, 10/1. 225,5 кв. м в цій висотці чиновник вказав у декларації як таке, що знаходяться в користуванні. Серед ріелторів будівля більш відома як Будинок на Тішинці, але за статусом мешканців він здатний потягатися з Будинком на набережній 30-х років минулого століття.
Чотирикімнатна квартира з площею, як у Рогозіна, розташована в другому під’їзді будинку, на дев’ятому поверсі, з якого відкриваються панорамні види на Білий дім і “Москву-сіті”. Втім, повідомляє “Собеседник”, з 5 грудня минулого року у квартири Рогозіна новий власник. Газета припускає, що чиновник приватизував службове житло і виставив його на продаж. “Оскільки у власності квартира була менше трьох років, залишається сподіватися, що він, як і належить за законом, заплатить з угоди податок (13%) і вкаже в найближчій декларації отриманий дохід (понад 100 млн рублів – на стільки в Будинку на Тішинці тягне житло подібного метражу)”, – зазначає видання.
У цьому будинку отримав відомчу квартиру і спікер Держдуми Сергій Наришкін, якому, як і Рогозіну, заборонено мати нерухомість у країнах Заходу.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас