Білоруські ЗМІ активно обговорюють ініціативу щодо входження частини Смоленщини до Білорусії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруські ЗМІ активно обговорюють ініціативу щодо входження частини Смоленщини до Білорусії

Світ
3910
Білоруські ЗМІ обговорюють ініціативу щодо можливого входження до складу Білорусії смоленських земель, зокрема, Шумячського району Смоленської області. “Білоруський партизан” повідомляє про збір підписів, який ведеться на сайті громадських петицій Avaaz.ogr.
“До 1939 року велика частина Шумячського району входила до складу республіки Білорусь. Ми вважаємо незаконним захоплення споконвічно білоруських земель”, – йдеться в петиції, яку поки що підтримали лише близько 400 осіб.
Велику популярність отримала петиція на сайті Change.org. Там 1800 осіб підтримали Aliaksandr Dzeshchanka з Мінська, який запропонував виправити “історичну несправедливість”.
У його пропозиції провести референдум про повернення Смоленська Білорусії говориться: “Протягом століть Смоленськ був східним форпостом Великого Князівства Литовського. Навіть після його силового відбирання Московією етнографічні дослідження 19 століття однозначно вказували на переважне там білоруське населення. Проголошена в 1918 році Білоруська Народна Республіка, що включала в себе землі, на яких білоруси складали етнічну більшість, претендувала на Смоленськ. БССР, проголошена більшовиками 1 січня 1919 року як відповідь на проголошення БНР, була оголошена в Смоленську, він же і був її столицею. У наступні кілька років більшість земель БССР були відторгнуті бездумним волюнтаристським рішенням, після багатьох років підкилимної боротьби частину з них було повернено, але частині так не пощастило”.
Тему підхопило “Радіо Свобода”, розповівши про готовність губернатора Олексія Островського поступитися білорусам частину територій. Голова Смоленської області, йдеться в повідомленні, виступив з пропозицією передати білоруській стороні землі в районах, що межують з Могильовщиною і Вітебщиною. У якій формі передбачається передача, не уточнюється, проте наводиться єдина висунута губернатором Смоленщини умова – щоб сільськогосподарські підприємства, утворені в цих районах, були російські, а прибутки йшли в бюджет Смоленської області.
Про те ж говорить і “Єврорадіо”, посилаючись на замітку в газеті “Робочий шлях”, де сказано: “Через те, що смоленські селяни не в силах самі обробити заростаючі поля області, губернатор Олексій Островський запропонував передати їх білоруським аграріям. Це торкнеться земель в Краснинському, Веліжськму, Монастирщинському, Хіславічському, Ершичському, Шумячському і Руднянському районах. Єдина умова, висунута губернатором, – реєстрація сільгосппідприємств в регіоні, щоб податки від їхньої діяльності поповнювали обласну казну”.
Як зазначає білоруське видання UDF, на сайті смоленської газети цієї статті немає, і можна було б подумати, що пропозиція була першоквітневим жартом, але, як з’ясовується, Островський дійсно пропонував смоленські землі білорусам. Хоча і в дещо іншому сенсі.
На сайті Міністерства транспорту та комунікації Білорусії йдеться про засідання Спільної робочої групи зі співробітництва Білорусі та Смоленської області, представників регіональних і республіканських органів держуправління, підприємств і організацій з розвитку торгово-економічних відносин, що відбулося 26 березня. У звіті засідання зазначено, що смоленська сторона пропонує білоруським аграріям використовувати вільні земельні фонди.
“У нас є величезні резерви. Так склалося, що у нас зараз у повному обсязі немає можливості силами місцевих сільгоспвиробників обробляти весь земельний фонд регіону. Попередні адміністрації області не займалися земельним фондом нашого регіону, в тому числі прикордонних районів. Ми цю роботу зараз проводимо і в певному обсязі вже провели. І у нас є зараз розуміння щодо прикордонних районів – щодо Краснинського, Веліжського, щодо інших – який земельний фонд і де конкретно ми можемо запропонувати білоруським сільгоспвиробникам. Не якісь абстрактні пропозиції, а конкретика. Єдине, у нас є безумовне побажання, щоб вони були зареєстровані тут як юридичні особи, платили податки. А так – абсолютно зелене світло. Я прошу сприяння у формуванні домовленостей з Міністерством сільського господарства Республіки Білорусь, щоб воно “підштовхувало” білоруських сільгоспвиробників до нас – як з Вітебської області, так і з інших регіонів”, – наводяться в повідомленні слова губернатора.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас