Запуск українського супутника "Лебідь" перенесено на 4-6 місяців - компанія MDA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запуск українського супутника "Лебідь" перенесено на 4-6 місяців - компанія MDA

Казна та Політика
414
Форс-мажорні обставини, що виникли у зв’язку з подіями в Україні, змусили учасників програми створення українського супутника зв’язку “Лебідь” перенести його запуск з весни на осінь 2014 року, повідомляє американо-канадська компанія MacDonald, Dettwiler and Associates Ltd. (MDA) – виробник цільової апаратури та наземної інфраструктури.
“Відповідно до попередніх розрахунків, реалізація проекту може бути відкладена на 4-6 місяців. Ця пропозиція MDA прийнята замовником”, – повідомили в компанії.
У ній вказано, що “MDA і український замовник розглядали кілька сценаріїв з метою мінімізувати можливі втрати”.
Запуск українського супутника “Лебідь” (його складання на платформі Експрес-1000НТ завершується на красноярському підприємстві Інформаційні супутникові системи (ІСС) імені Решетньова) за допомогою ракети-носія “Зеніт” планувався навесні з космодрому Байконур. Для ІСС в ролі замовника виступає компанія MDA.
Раніше директор компанії-виробника “Інформаційні супутникові системи” ім. Решетньова” (ІСС) Микола Тєстоєдов повідомив “ІФ-АВН”, що “супутник хоч і український, але ми будуємо його за замовленням канадської компанії MDA”.
“Тому у нас замовником є ця компанія. У них не виникло ніяких питань. Ми продовжуємо його складати, випробовувати”, – сказав він.
За словами М.Тєстоєдова, в рамках контракту з канадською компанією MDA російське підприємство “ІСС” виготовляє тільки космічний апарат і не займається створенням наземної інфраструктури управління.
Контракт між Національним космічним агентством України (НКАУ) і канадською компанією MDA на створення телекомунікаційного супутника “Лебідь” був підписаний у грудні 2009 року. Фінансування проекту забезпечувалося за рахунок кредиту канадського експортного агентства Eds в розмірі $254,6 млн, залученого під гарантії уряду України влітку 2009 року.
Як пояснило “Інтерфаксу-АВН” джерело, знайоме з ситуацією, одна з проблем проекту в тому, що побудований канадцями “під ключ” Центр управління супутником зведений на території Центру далекого космічного зв’язку поблизу Євпаторії (Крим)”.
“Наземна інфраструктура була готова до роботи, залишалося встановити тільки “математику”, але ІСС не встиг виконати цю роботу через відомі події в Україні”, – сказав співрозмовник агентства. За його словами, “тепер роботу зі створення “наземки” треба робити ще раз, десь на території України”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас