США запустили новий високоточний атомний годинник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США запустили новий високоточний атомний годинник

Світ
492
Національний інститут стандартів і технологій (NIST) міністерства торгівлі США 3 квітня 2014 р. ввів в дію новий атомний годинник NIST-F2, який накопичує похибку в одну секунду протягом 300 мільйонів років. Згідно з повідомленням NIST, новий годинник замінив застарілий атомний NIST-F1 і буде використовуватися в якості стандарту цивільного часу в США. Раніше дані про NIST-F2 були направлені в Міжнародне бюро мір і вагів в Парижі, яка визнала його найточнішим працюючим атомним годинником у світі.
Новий американський атомний годинник, як і застарілий NIST-F1, відраховує час завдяки квантовим переходам між різними станами ізольованих груп атомів цезію. Відмінною рисою NIST-F2 є те, що він працює при температурі мінус 193 градуси Цельсія, у той час як версія F1 функціонує при температурі плюс 27 градусів Цельсія. Для останнього час накопичення похибки в одну секунду становить сто мільйонів років.
За даними NIST, холодне середовище, в якому працює новий атомний годинник, істотно знижує вплив фонової радіації і дозволяє усунути деякі похибки у вимірюваннях. Попередня версія атомного годинника NIST-F1 функціонувала і задавала стандарт цивільного часу в США з 1999 року. Стандарт американського військового часу визначається іншою організацією ─ Військово-морською обсерваторією США.
Наприкінці серпня 2013 року Національний інститут стандартів і технологій США оголосив, що його співробітники розробили годинник на основі атомів ітербію, який за точністю в десять разів перевершує всі існуючі аналоги. Цей годинник складається з десяти тисяч окремих атомів ітербію, зафіксованих в лазерній оптичній пастці. Температура атомів не перевищує однієї сотої частки градуса від абсолютного нуля.
Запуск цього годинника здійснюється за допомогою спеціального лазера, який провокує перехід атомів з одного квантового стану в інший. Згідно з даними вимірювань, атомний годинник на основі ітербію накопичує похибку в одну секунду за один мільярд років.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас