Кримчани заплатять за страхові поліси цього року більше на третину, в наступному - на 70% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримчани заплатять за страхові поліси цього року більше на третину, в наступному - на 70%

Казна та Політика
1146
Цього року жителям Криму страховки обійдуться на 30-40% дорожче, ніж минулого. Про це «Капіталу» заявили в Лізі страхових організацій України (ЛСОУ). «Якщо в 2013 р. обсяг ринку страхування в Криму становив 230 млн грн, то в 2014 р. він сягне 300 млн грн, – але не завдяки збільшенню кількості застрахованих, а за рахунок зростання вартості послуг», – прогнозує заступник голови ради ЛСОУ Олександр Зальотов.
Подвійний тариф
За словами експерта, основним драйвером зростання цін на поліси в Криму стане подвійне страхування кримчан, що в’їжджають на материкову Україну. «Багато жителів АРК вже зараз будуть змушені купувати російські поліси – наприклад, обов’язкову «автоцивілку», медичну страховку, страховку вантажів, – говорить Зальотов. – А при в’їзді на материкову частину України на своєму транспорті їм доведеться страхувати свою автогромадянську відповідальність в українських компаніях. Пасажири автобусів і поїздів зобов’язані будуть купувати захист від нещасного випадку пасажирів на транспорті в Україні, оскільки в Росії такого виду страхування не існує». Вантажі кримським постачальникам продукції теж треба страхувати за українськими законами. «Платити за страховий захист кримчанам доведеться більше», – підтверджує розрахунки Зальотова правління страхової компанії «Глобус» Володимир Ганчак.
На значне подорожчання, за словами співрозмовника, слід чекати з наступного року, коли закінчиться дія закону РФ «Про особливості функціонування фінансової системи Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя на перехідний період», за яким наші банки та небанківські фінансові установи (у тому числі страховики) мають право працювати на вказаних територіях без отримання ліцензії у регулятора РФ до 1 січня 2015 р. Як випливає з цього документа, тільки у перехідний період російські страховки ОСАЦВ будуть продаватися кримчанам зі знижкою в 40%, а з наступного року такі пільги не передбачені. До того ж медичне страхування в Росії є обов’язковим. А в Україні нерезиденти зобов’язані купувати страховки ОСАЦВ, від нещасного випадку на транспорті, добровільне медичне страхування (ДМС) – причому їм все це обходиться значно дорожче, ніж українцям. «Якщо нічого не зміниться, з наступного року жителі Криму заплатять за страхування на 50-70% більше, ніж у 2014-му», – упевнений Зальотов.
На експорт
В цілому за підсумками 2012 р. в Україні прогнозується зростання обсягів страхових платежів від нерезидентів. Основними покупцями таких послуг зараз є співробітники іноземних компаній, які трудяться в Україні за контрактом, студенти-іноземці, працівники вітчизняних підприємств – громадяни інших держав. Торік нерезиденти купили в нашій країні страховок на майже $40 млн (229,7 млн грн) – це на 16,2% більше, ніж в 2012 р.
Драйвером продажів стало ДМС – без відповідного поліса іноземці не можуть перебувати в Україні. За даними ЛСОУ, в структурі експорту страхових послуг в 2013 р. ДМС зайняло 21,7%, КАСКО – 19,1%, авіастрахування – 14,7%, ОСАЦВ – 13,2%, захист фінансових ризиків – 11,4%, вантажів – 5,9%, майна – 4,8%, морське страхування – 3,2%, страхування життя – 2,3%, медичних витрат – 1,7%, від нещасного випадку – 0,8%.
«Більшість застрахованих в Україні нерезидентів є жителями країн СНД. Незважаючи на конфлікт з Росією, обсяги експорту послуг в Україні цього року фактично можуть навіть зрости», – припускає Олександр Зальотов. Збільшення показників забезпечать жителі Криму, що прийняли російське громадянство, уточнив він. «Росія за рік не побудує міст до Криму, тому добиратися з РФ на півострів багато як і раніше будуть територією України. А для цього їм доведеться купувати поліси «зеленої карти» або нашу «автоцивілку», – додає Володимир Ганчак. А ось голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В’ячеслав Черняховський вважає, що зростання обсягу експорту страхових послуг цього року якщо і буде, то тільки за рахунок девальвації гривні. На думку аналітика, малоймовірно, що найближчим часом через політичну ситуацію буде наплив іноземних громадян, бажаючих вчитися або працювати в Україні.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас