НБУ привів розрахунок валютної позиції у відповідність до міжнародних стандартів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ привів розрахунок валютної позиції у відповідність до міжнародних стандартів

Валюта
3779
Національний банк здійснив приведення методики розрахунку відкритої валютної позиції у відповідність до міжнародних стандартів. Про це повідомили в прес-службі НБУ.
Так, Правління Національного банку України прийняло постанову від 31 березня 2014 р. № 182 “Про приведення лімітів відкритої валютної позиції банківської системи України до міжнародних стандартів” (далі – Постанова № 182).
Документ набуває чинності з 1 травня 2014 року.
Отже, Національний банк України виконав рекомендації Міжнародного валютного фонду і Світового банку, надані у контексті реформування фінансового сектора.
Таким чином, новою постановою скасовується постанова Правління Національного банку від 28 лютого 2009 року № 109 “Про схвалення Методичних рекомендацій до Положення про порядок встановлення Національним банком України лімітів відкритої валютної позиції та контроль за їх дотриманням уповноваженими банками” і затверджується нова методика, якою керуватимуться уповноважені банки.
За цією методикою, вводиться поетапне включення резервів, сформованих для відшкодування можливих втрат з активних банківських операцій в іноземній валюті, до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції уповноважених банків. Резерви включатимуться до вищезазначеного розрахунку рівними частинами (збільшуючись на 5% щомісяця) протягом 20 місяців відповідно до затвердженого Постановою № 182 графіка.
Також уповноважені банки можуть включати в розрахунок відкритої валютної позиції резерви в розмірі, що перевищує зазначені у графіку відсотки, але не більше розміру наявних у портфелі банку облігацій внутрішніх державних позик з індексованою вартістю.
З метою приведення розміру загальної короткої відкритої валютної позиції банку у відповідність до установленого Національним банком ліміту уповноважені банки можуть купувати іноземну валюту або за бажанням облігації внутрішніх державних позик з індексованою вартістю.
Разом з тим, щоб уникнути валютних ризиків, уповноваженим банкам рекомендовано вжити заходів щодо зміни валюти виконання зобов’язань за кредитами, наданими в іноземній валюті, на національну валюту.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас