Поява Єдиної бази звітів на ринку оцінки майна є революційною - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поява Єдиної бази звітів на ринку оцінки майна є революційною - експерт

Казна та Політика
1986
Новий порядок оцінки майна для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, який був введений постановою Кабінету Міністрів № 231 з листопада минулого року, містить низку важливих для галузі змін. Найбільш революційною інновацією експерт, член Правління саморегулючої організації оцінювачів ВГО “Асоціація фахівців банківської оцінки України” Юрій Ковальський назвав появу єдиної бази звітів. Вона дасть можливість Фонду державного майна побороти прояви корупції в галузі, забезпечити прозору роботу ринку і збільшити надходження до державного бюджету.
“Якщо говорити про переваги введеного нового порядку оцінки для цілей оподаткування, то революційною зміною на ринку після виходу постанови Кабміну стала поява Єдиної бази звітів. Вона дозволить Фонду держмайна, нотаріусам і правоохоронним органам, податковій міліції забезпечити механізм контролю в зазначеній сфері, у тому числі, по сплаті податків”, – зазначив Юрій Ковальський.
Він підкреслив, що сьогодні база звітів діє тільки в системі оцінки майна для цілей оподаткування. Експерт переконаний, що подібну тенденцію потрібно поширювати і на інші напрямки в оцінці майна, зокрема на оцінку для цілей приватизації, оренди комунального та державного майна тощо. Експерт відзначив ще одну сильну сторону постанови Кабміну, зокрема розробку системи контролю якості з надання послуг з оцінки майна.
“Система контролю повинна бути однозначно. Питання лише в тому, як його здійснити і забезпечити. Адже це питання складне, тому його потрібно обговорювати”, – прокоментував фахівець.
Разом з тим він не підтримує ідею зниження вартості надання послуг з оцінки майна, оскільки переконаний, що вона повинна відповідати рівню витрат оцінювача.
“Вартість за оцінку майна ні в якому разі не повинна бути занадто дешевою. Вона повинна бути адекватною і відповідати рівню витрат, які несе оцінювач. Ви ж розумієте, що задешево не купиш нормального товару”, – зазначив Юрій Ковальський. Експерт також додав, що саме завдяки нововведенням при правильному проведенні оцінки майна кошти від сплати податків та інших обов’язкових платежів надійдуть до державного бюджету у повному обсязі.
Він також розповів, що минулого тижня відбувся Конгрес оціночних компаній України, на якому присутні представники поділилися враженнями від нововведень. Переважна більшість з них поділяють і підтримують введені Урядом ініціативи.
Користь Постанови КМУ № 23, зокрема, в тому, що поява Єдиної бази звітів забезпечить прозорість і чесність проведення оцінки, дозволить суб’єктам оціночної діяльності, які працюють чесно, нормально конкурувати на ринку оцінки. Тобто, оцінні компанії, які за хабар готові “намалювати” замовлену вартість, поступово зникнуть, через неможливість існування таких фактів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас