План Путіна під загрозою: економіка Росії відмовляється зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План Путіна під загрозою: економіка Росії відмовляється зростати

Світ
6022
Реалізація амбіційної “Стратегії-2020”, яку писали більше тисячі експертів напередодні президентських виборів 2012р., може бути зірвана. Проблема в тому, що економіка зростає не так швидко, як очікувалося, визнав прем’єр Дмитро Медведєв.
“Ми нею (стратегією. – Прим. РБК) керуємося. Але очевидно, що останнім часом з’явилися побоювання, чи зможемо ми виконати намічене, чи буде зростання, необхідне для забезпечення всіх тих позицій, які були закладені в програму-2020”, – заявив вчора глава уряду на конференції у Вищій школі економіки.
У зв’язку з цим Медведєв звернувся до вчених, щоб ті знову порадили, що робити сьогодні, на чому зосередитися і яким чином забезпечити необхідний приплив технологій у промисловість.
“Стратегію-2020” протягом 2011р. розробляли експерти на майданчиках Вищої школи економіки і Російської академії народного господарства та держслужби (РАНХиГС) за дорученням уряду, на чолі якого тоді стояв Володимир Путін.
“Це нормально для будь-якої влади, для будь-якого уряду – проаналізувати, що зроблено, як зроблено, чого вдалося домогтися, які помилки були здійснені, що потрібно зробити для того, щоб уникнути помилок в майбутньому і ефективно розвиватися. Взагалі це обов’язок будь-якого уряду – поглянути в майбутнє”, – напучував Путін керівників експертних груп у лютому 2011 р.
Стратегія передбачає відхід від екстенсивної моделі зростання, заснованої на постійному зростанні цін на енергоносії. Передбачається, що за умови економічного зростання на рівні не менше 5% на рік можна сформувати “економіку пропозиції”. Для цього потрібно знизити інфляцію до рівня менше 5%, створити умови для залучення в економіку “довгих” грошей, стимулювати ділову активність і приватні інвестиції, збільшити фінансування інфраструктури та людського капіталу на 4% ВВП, зменшивши на цю ж величину інші витрати (у тому числі на оборону і безпеку, а також держапарат).
“Стратегія-2020” писалася за інших, ніж сьогодні, макроекономічних умов, визнає один з її авторів, провідний науковий співробітник Центру макроекономічних досліджень РАНХиГС Сергій Дробишевський. “Закладаючи параметри і темпів економічного зростання, і інфляції, ми виходили з швидкого виходу світової економіки з рецесії і відновлення сталого зростання російської економіки в 2012-2013 рр.”, – говорить він, відзначаючи, що уряд все ще може досягти орієнтирів, що стосуються, наприклад, інфляції, розвитку фінансового сектора, реформ природних монополій.
Російська влада не вперше ставить перед собою амбітні економічні цілі. Навесні 2003 р. президент Володимир Путін оголосив завданням-мінімум на десятиліття подвоєння реального ВВП. У 2004 р. він ускладнив його: результат планувалося досягти вже до 2010р., але збільшити ВВП в два рази за намічений термін не вдалося. За розрахунками аудиторсько-консалтингової компанії ФБК, приріст реального ВВП з 2001 до 2010 рр. становив 59,2%.
У травні 2011р. Путін позначив не менше амбітний план – збільшити за десять років валовий продукт на душу населення теж майже в два рази: з 19,7 тис. до 35 тис. дол. Таким чином, за цим показником Росія повинна була стати в один ряд з Францією, Японією або Великобританією. За даними Світового банку, в 2012 р. ВВП на кожного росіянина становив близько 23,5 тис. дол.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас