Путін дав добро на максимально швидке створення "національної платіжної системи" - через тиск Заходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін дав добро на максимально швидке створення "національної платіжної системи" - через тиск Заходу

Фінтех і Картки
1154
Президент Росії Володимир Путін доручив уряду і Центробанку протягом місяця розглянути пропозицію глави Ощадбанку Германа Грефа про створення національної платіжної системи на базі ВАТ “ Універсальна електронна карта” .
Документ адресовано прем’єр- міністру Дмитру Медведєву і голові ЦБ Ельвірі Набіулліної . “Прошу розглянути і протягом одного місяця прийняти всі необхідні рішення. Прошу опрацювати розширення учасників ВАТ УЕК за рахунок фінансових установ” , – написав Путін.
Уряд доручив Мінфіну , Мінекономрозвитку , Мінкомзв’язку і ФМС , а також першому віце- прем’єру Ігорю Шувалову і віце- прем’єру Аркадію Дворковичу забезпечити виконання вказівки Путіна за участі Банку Росії і ВАТУЕК “ .
Таким чином , за даними “ Комерсанта” , президент зробив вибір на користь створення національної платіжної системи на базі “ Універсальної електронної карти “ і не послухав пропозиціям ВТБ.
При цьому газета “Ведомости” пише , що ЦБ вирішив не створювати національну платіжну систему на базі технологій Ощадбанку . За даними видання , Центробанк запропонував зробити оператором національної платіжної системи некомерційну організацію . НКО буде заснована самим ЦБ разом з банками та платіжними системами , в тому числі іноземними. Це випливає з відгуку на поправки до закону про НПС , підписаного першим заступником голови Банку Росії Олексієм Симановський.
Він вважає , що цей захід знизить залежність російського карткового ринку від міжнародних систем , оскільки навіть перенесення їх операційних центрів на територію Росії не може убезпечити від можливого припинення обслуговування
Після введення в березні 2014р . санкцій США до ряду російських бізнесменів міжнародні платіжні системи заблокували операції за своїми картками у банків СМП , “ Росія “ , ІнвестКапіталБанк і Собінбанк . Тоді ж перший заступник голови комітету з фінансового ринку Владислав Резник вніс до Держдуми законопроект, що передбачає , що всі транзакції за картками всередині країни повинні оброблятися на російській території. Такий процесинг – основа для національної платіжної системи.
“ Будь-яка платіжна система складається з кількох елементів . Для початку всередині Росії потрібно зробити три речі. Перше – побудувати кліринговий і процесинговий центр , друге – створити власну мережу передачі даних від учасників до хоста НПС , третє – розробити та впровадити правила роботи системи , стандарти і тарифи. Ці речі необхідні , щоб забезпечити безпечне проведення транзакцій всередині країни. На всі потрібно від $ 20 до $ 30 млн. Сума може змінюватися і залежатиме від обраних технологічних рішень “ , – говорить генеральний директор процессинговой компанії UCS Володимир Комлєв .
Два найбільших російських банку – ВТБ і Ощадбанк – бачать цей процес по- різному. Глава Ощадбанку Герман Греф вважає , що система повинна бути створена на базі вже існуючої універсальної електронної карти. На зустрічі з президентом він навіть заявив про готовність Ощадбанку відмовитися від контролю у ВАТУЕК “ , а вчора сама УЕК розповсюдила повідомлення про те , що готова розвивати НПС на базі платіжної системи “ ПРО100 “ , без прив’язки до універсальної електронній карті .
Ідею Ощадбанку підтримує ЦБ , на чолі якого стоїть колишній заступник Грефа Ельвіра Набіулліна. Джерело в Банку Росії підтвердив це РБК . Вчора на засіданні профільного комітету Держдуми , який розглядав законопроект про національний процессинге , представники Банку Росії заявили про те , що потрібно створювати не просто національну платіжну систему , а національну систему платіжних карт. Такий поправкою ЦБ хоче доповнити законопроект до другого читання.
Глава ВТБ Андрій Костін свою позицію висловив на з’їзді Асоціації російських банків . На його думку , необхідно “ відмовитися від немислимих схем створення універсальної карти” , яка включає невластиві платіжним системам послуги ( УЕК , спочатку планувалося використовувати і як паспорт). За словами Костіна , потрібна “ максимально проста і мінімальна за вартістю платіжна система” .
Президент – голова правління дочірнього ВТБ24 конкретизував слова Костіна . “Ми запропонували нашим колегам побудувати межхостовое з’єднання і організувати де- факто розрахунки всередині країни за картками між банками. Таку роботу з декількома банками ВТБ24 вже веде , а зараз ми пропонуємо зробити це Сбербанку і декільком іншим великим гравцям” , – заявив в ефірі “ Росії 24 “ глава ВТБ24 Михайло Задорнов. Резник вважає , що доведеться вибирати з цих двох варіантів . “ Третього варіанту не дано” , – підкреслив він.
У Мінфіні “ детального рішення немає “ , сказав РБК заступник міністра фінансів Олексій Моїсеєв. “ Головне – рівновіддаленість всіх учасників і технологічна незалежність. Протягом півтора тижнів ми опрацюємо це питання “ , – додав він.
Остаточне рішення , в якому вигляді створювати платіжну систему , повинен був прийняти саме Путін. Претенденти на статус НПС заздалегідь почали готуватися до цього. Як стало відомо РБК , ВАТУЕК “ вже обрало консалтингову компанію , яка оцінить технічну готовність існуючої системи , відповість на питання , чи будувати систему на чинній базі або з нуля , а також розрахує вартість вкладень у технології . Нею стане американська компанія Accenture з головним офісом в Нью -Йорку. У УЕК , Ощадбанку і Accenture відмовилися коментувати цю співпрацю.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас